Supermarktconcern Jumbo mocht een manager niet op staande voet ontslaan omdat hij overwoog over te stappen naar een nieuwe concurrent voor Jumbo-dochter Smulweb.
Supermarktgigant Jumbo kocht in de herfst van 2018 het receptenplatform Smulweb in Amersfoort. "Door deze aanwinst zal de op klantgemak en foodbeleving gerichte strategie van Jumbo een extra impuls krijgen", schreef de nieuwe eigenaar destijds.
Smulweb en het bijbehorende tijdschrift Smult werden aangestuurd door een goedbetaalde manager, met een maandsalaris van ruim 8600 euro exclusief vakantiegeld en bonussen.
Reorganisatie Smulweb
Begin dit jaar voerde Jumbo een reorganisatie door, waarbij Smulweb voortaan aangestuurd zou gaan worden vanuit het hoofdkantoor in Veghel. De functie van de manager zou daardoor vanaf juni vervallen.

Het supermarktconcern bood de werknemer een vertrekregeling aan, die hem recht gaf op een vertrekpremie van ruim 27.000 euro, een coaching- en opleidingsbudget van 6500 euro en eventueel op WW. Ook zou de manager drie maanden, met behoud van salaris, worden vrijgesteld van werkzaamheden.
Concurrent
Maar in mei constateerde Jumbo dat de man bezig was om de overstap te maken naar een nieuw op te richten concurrent van Smulweb. Hij zou gaan werken en mede-eigenaar worden van Foodned, het bedrijf achter de nieuwe voedingsapp World of Happ.
Daarop ontsloeg Jumbo de man op staande voet, waardoor de eerder afgesproken vertrekpremies aan zijn neus voorbij gingen. Ook verloor de manager zijn recht op een eventuele WW-uitkering.
Misleiding
Volgens Jumbo zou de manager zijn werkgever met leugens hebben misleid. Als hij had verteld dat hij bezig was met een mogelijke overstap naar Foodned, zou het supermarktconcern hem nooit zo'n riante vertrekregeling hebben aangeboden.

De manager pikte het niet en stapte naar de rechter. Die gaf hem gelijk. Volgens de kantonrechter in Den Bosch had Jumbo de man niet op staande voet mogen ontslaan.
Logisch
Omdat het duidelijk was dat zijn dienstverband bij Jumbo zou eindigen, vindt de kantonrechter het 'niet meer dan logisch' dat de man zich in de maanden dat hij was vrijgesteld van werkzaamheden op zoek ging naar nieuw werk.
Er is volgens de kantonrechter te weinig bewijs dat de manager in die periode of eerder werkzaamheden had verricht voor Foodned.
Jumbo diende wel een vuistdik onderzoeksrapport van 177 bladzijden in waaruit dit zou blijken. Maar de supermarktketen verwees niet naar passages. "Het is niet de taak van de kantonrechter om in het rapport te gaan spitten, zonder dat Jumbo daar expliciet naar heeft verwezen", aldus de uitspraak.
Geen concurrentiebeding
Ook wijst de rechter erop dat er geen drempels waren om naar een concurrent over te stappen. "Indien Jumbo koste wat het kost had willen voorkomen dat de werknemer bij een eventuele concurrent aan de slag zou gaan, had ze dit uitdrukkelijk met hem moeten overeenkomen", aldus de kantonrechter.
De ex-werknemer krijgt alsnog zijn achterstallig salaris en vertrekpremies. Ook draait het supermarktconcern op voor zijn juridische kosten. In totaal moet Jumbo de man ruim 40.000 euro betalen.
Mart Stegeman, de advocaat van de manager, zegt tevreden te zijn over de beschikking van de kantonrechter. "Alles wat wij hadden gevorderd, is toegewezen." Jumbo laat weten dat het niet in hoger beroep gaat, maar wil verder niet op de zaak ingaan. "Dit betreft iets tussen werkgever en werknemer", aldus woordvoerster Claire Trügg.