'Too big to care'

Brussel wil 'te grote' techbedrijven aanpakken met nieuwe wetten

21 september 2020 17:59 Aangepast: 21 september 2020 20:30
Beeld © AFP

De Europese Commissie wil krachtigere mogelijkheden om de steeds grotere techgiganten aan te kunnen pakken.

De Commissie kijkt naar mogelijkheden als het gedwongen opsplitsen van techbedrijven of gedwongen verkoop van de Europese tak, als de marktdominantie van de bedrijven de belangen van consumenten en kleine concurrenten te veel bedreigt.

Er wordt zelfs gekeken naar de mogelijkheid om bedrijven totaal uit de Europese markt te verbannen, zegt Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) tegen de Financial Times.

Puntensysteem

Brussel wil daarnaast een nieuw puntensysteem waarmee burgers en aandeelhouders het gedrag van bedrijven makkelijker kunnen aflezen. Het systeem zou zaken in kaart brengen zoals de belastingbetalingen van bedrijven, en de snelheid waarmee zij illegaal materiaal offline halen.

"Gebruikers hebben het gevoel dat de platforms die zij gebruiken te groot zijn om er iets om te geven", zegt Breton over het aanstaande wetsvoorstel. Later dit jaar wil Breton de plannen voorleggen aan het Europees Parlement en de Europese Raad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU wil grote (tech)bedrijven nog harder aanpakken

'Als banken voor de crisis'

Europa kijkt al langer kritisch naar grote bedrijven als Facebook, Google, Apple en Amazon, maar heeft weinig slagkracht. Onderzoeken duren lang, en zelfs de recordboetes die worden opgelegd zijn relatief makkelijk door de bedrijven te betalen. Zo kreeg Google in 2018 een boete van 4,3 miljard euro van Europa wegens machtsmisbruik, een bedrag dat Google destijds in zo'n zestien dagen verdiende.

Volgens Breton moet de macht van de grote techbedrijven worden vergeleken met die van de banken voor de financiële crisis, en is dit het moment om regelgeving aan te scherpen. Ook in de VS worden onderzoeken en rechtszaken naar techbedrijven opgevoerd, en het Verenigd Koninkrijk wil buiten de EU ook makkelijker sancties kunnen opleggen.

Bright Nieuwsbrief

Maak kans op draadloze oordoppen: Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van