99,4 procent is voor

Nederlandse aandeelhouders Unilever akkoord met verhuizing

21 september 2020 11:02 Aangepast: 21 september 2020 11:06
Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld © Peter Hilz

Unilever heeft een belangrijke horde genomen om een volledig Brits bedrijf te kunnen worden. Op de Nederlandse aandeelhoudersvergadering stemde een meerderheid voor de 'eenwording'.

Dat betekent dat de Nederlandse aandeelhouders ermee instemmen dat het Nederlandse hoofdkantoor wordt opgedoekt en dat het hele bedrijf vanuit Londen wordt bestuurd.

Nu heeft Unilever nog een ingewikkelde structuur met twee hoofdkantoren in Rotterdam en Londen en twee soorten aandelen: Nederlands en Brits.

Ingewikkeld

Die structuur heeft zijn langste tijd gehad, vindt het bedrijf. Met twee hoofkantoren, verschillende wet- en regelgeving in Nederland en het VK en twee soorten aandelen, is het voor Unilever te moeilijk om snel in te kunnen spelen op marktontwikkelingen, zegt het bedrijf. 

Bijvoorbeeld het doen van overnames zou aanzienlijk makkelijker worden als het bedrijf wat eenvoudiger opgezet is. De aandeelhouders van NV-aandelen, Nederlandse aandelen dus, gaan daarin massaal mee. Het voorstel kon rekenen op meer dan 99 procent van de stemmen.

Britten aan zet

Maar de race is formeel gezien nog niet gelopen. De Britse aandeelhouders zijn volgende maand aan de beurt. Zij moeten op 12 oktober instemmen met het voorstel.

Als alles volgens planning verloopt kan Unilever dan op 22 november een echt Brits bedrijf zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GroenLinks past wetsvoorstel exitheffing aan, waarschuwt aandeelhouders

Extra horde

Maar er blijft een donkere wolk boven de plannen hangen: het wetsvoorstel van GroenLinks voor een exitheffing. Voorlopig is het volstrekt onduidelijk of dat wetsvoorstel door het parlement geloodst kan worden, maar als dat lukt zit Unilever met de gebakken peren.

Het komt erop neer dat de aandeelhouders van het bedrijf in geval van verhuizing worden aangeslagen voor zo'n 11 miljard euro aan dividendbelasting. Het is aan het bedrijf om dit te innen over een periode van vele jaren.

Unilever heeft eerder al laten weten dat als de wet er komt, de verhuisplannen worden afgeblazen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deugt de vertrekbelastingwet voor Unilever? 'Zit juridisch grotendeels goed in elkaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van