Deadline nadert

VS voert de druk op: geen TikTok-deal binnen twee dagen, dan moet de app verdwijnen

18 september 2020 15:43 Aangepast: 18 september 2020 15:59
TikTok is populair onder kinderen en jongeren. Beeld © Getty

Donald Trump houdt vast aan zijn deadline voor een deal over TikTok en verhoogt de druk op ByteDance, het moederbedrijf van de populaire app. Als het Chinese bedrijf zijn Amerikaanse activiteiten zondag niet verkocht heeft aan een Amerikaans bedrijf, verdwijnt TikTok uit alle appwinkels.

Ook de Chinese chatapp WeChat is vanaf zondag verboden in de Verenigde Staten, schrijft het Amerikaanse handelsministerie in een persbericht.

Vanaf dat moment mogen de apps van WeChat en TikTok niet meer verspreid of ondersteund worden in de VS. En dat betekent waarschijnlijk het einde van de apps in de VS én daarbuiten.

Verwijderd uit de appstores

Het verbod houdt namelijk in dat Apple en Google de apps moeten verwijderen uit hun appwinkels. Volgens experts kan dat betekenen dat niemand, waar ook ter wereld, de Chinese apps kan downloaden of updaten.

Voor WeChat geldt vanaf zondag ook dat het verboden is om de app te gebruiken om geld mee te versturen. Daarnaast mogen bedrijven de chatapp niet meer ondersteunen via hosting- of netwerkdiensten. Dat komt er dus op neer dat de app uit de lucht gaat. Dezelfde verboden gelden ook voor TikTok, maar die gaan pas op 12 november in. 

De regering Trump dreigt met flinke straffen voor wie de verboden negeert. Overtreders kunnen rekenen op boetes oplopend tot een miljoen dollar en gevangenisstraffen van wel twintig jaar, meldt de New York Times.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

'TikTok ook uit Nederlandse appwinkels bij Amerikaans verbod'

Nog twee dagen

Moederbedrijf ByteDance kan het verbod nog voorkomen door binnen twee dagen zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. Trump heeft het bedrijf deze deadline opgelegd omdat volgens hem data van Amerikaanse gebruikers niet veilig zijn. Volgens Trump kan de Chinese overheid meekijken op de servers van TikTok. 

Om aan deze eis tegemoet te komen, onderhandelt ByteDance met het Amerikaanse techbedrijf Oracle over een overname. Afgelopen maandag zijn ze al met een oplossing gekomen, maar die moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse en Chinese overheid.

Oracle zou de gegevens gaan beheren en opslaan op Amerikaanse servers. Daarnaast zou TikTok worden ondergebracht in een nieuwe Amerikaans bedrijf. Daar zou Bytedance vervolgens wel de grootste aandeelhouder van worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

TikTok-deal met Oracle lijkt niet goed genoeg voor Trump

Goedkeuring van de overheid

President Trump reageerde in eerste instantie niet positief op het plan. Vooral het feit dat ByteDance uiteindelijk de baas blijft over TikTok zint hem niet. Als het om de nationale veiligheid gaat, moet de deal 100 procent waterdicht zijn, zei de Amerikaanse president.

Of het TikTok lukt om aan die eis van Trump te voldoen is nog even afwachten. Het bedrijf moet voor maandagochtend 06:00 uur Nederlandse tijd een goedgekeurde deal hebben om het verbod te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van