Invallen bij bedrijven

ACM vermoedt verboden prijsafspraken in woninginrichting-branche

18 september 2020 12:13 Aangepast: 18 september 2020 12:31
Beeld © Archieffoto ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt of er sprake is van een kartel in de woninginrichtingssector. De toezichthouder heeft aanwijzingen dat er prijsafspraken worden gemaakt, met als gevolg dat consumenten mogelijk duurder uit zijn.

Eerder deze week deed de ACM invallen bij verschillende bedrijven, schrijft het in een persbericht. Volgens de toezichthouder heeft aanwijzingen dat leveranciers in de sector bedrijven voorschrijft welke prijzen zij moeten vragen aan klanten. 

De leveranciers zouden onderling ook contact hebben gehad over prijzen die zij winkeliers rekenen voor hun producten. Om welke bedrijven het gaat en wat voor producten wil de ACM niet zeggen. 

Verboden

Het is verboden voor concurrenten om onderling afspraken te maken over prijzen. Dat kan namelijk de onderlinge concurrentie verminderen, met hogere prijzen voor consumenten tot gevolg. 

Ook het opleggen van bepaalde prijzen aan winkeliers mag niet. Ook dat kan namelijk zorgen voor hogere consumentenprijzen.

Boete

De ACM gaat nu onderzoeken of de toeleveranciers aan winkels in woninginrichting inderdaad de concurrentieregels aan hun laars hebben gelapt. Dat onderzoek zal in ieder geval maanden in beslag nemen, zegt woordvoerder Saskia Bierling. 

Mocht blijken dat er inderdaad sprake is van kartelvorming en prijsafspraken, dan kunnen er sancties zoals een boete worden opgelegd.

De boete voor  voor kartelovertredingen is maximaal 10 procent van de jaaromzet van het betrokken onderdeel. De hoogte hangt af van onder meer de aard van de overtreding en hoe lang het duurde. Ook kunnen er verzwarende (zoals recidive) of verzachtende (als een bedrijf meewerkt) omstandigheden zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van