Exclusieve gesprekken

Euronext maakt goede kans op overname Italiaanse beurs

18 september 2020 10:52
Ceo Stephane Boujnah van Euronext. Beeld © Eric Piermont / AFP

Euronext, onder meer eigenaar van de Amsterdamse beurs, lijkt een goede kans te maken om de beurs van Milaan over te nemen. De eigenaar van de Italiaanse beurs voert namelijk exclusieve gesprekken met Euronext.

De Londen Stock Exchange, de huidige eigenaar van Borsa Italiana, onderhandelt nu alleen met Euronext over een overname van de Milanese beurs. Dat schrijft Euronext in een persbericht.

Euronext wil de beurs van Milaan samen met twee andere partijen kopen. Het gaat om de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo en investeringsbank Cassa Depositi e Prestiti (CDP), die in handen is van de Italiaanse staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevecht om Italiaanse beurs: Euronext weer afgetroefd door Zwitsers?

Concurrentie van Zwitsers

Afgelopen maandag schreef persbureau Reuters nog dat Six, de Zwitserse beurs, het hoogste bod had uitgebracht. Ook Deutsche Börse heeft belangstelling voor een overname van de beurs in Italië.

Dat nu exclusief met Euronext wordt gesproken heeft mogelijk te maken met het feit dat Euronext samenwerkt met twee Italiaanse partners.

'Europese deal'

Euronext kan zo de overname verkopen als 'Europese deal', schreef de Financial Times onlangs.

De Londense beurs heeft Borsa Italiana te koop gezet omdat het zo hoopt meer kans te hebben op toestemming van de Europese mededingingsautoriteiten voor de koop van data-analysebedrijf Refinitiv voor 27 miljard dollar (22,7miljard euro).

Euronext en de LSE benadrukken dat het niet zeker is dat de gesprekken daadwerkelijk tot een deal leiden. Gebeurt dat wel, dan worden CDP en Intesa Sanpaolo aandeelhouders van Euronext.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Euronext profiteert van corona, extra handel op beurzen

Schaalgrootte

Net als gewone bedrijven zoeken beurzen schaalgrootte. Via integatie van bijvoorbeeld it-systemen kunnen kosten worden gedrukt. Ook komt zo een grotere groep beleggers in beeld.

Er zijn in Europa niet veel onafhankelijke beurzen, die dus overgenomen kunnen worden, meer over. De Borsa Italiana is één van de laatste kansen voor Euronext om via overnames te groeien.

Eerder was Euronext ook in de race voor de beurs van Madrid, maar toen ging de Zwitserse beurs daar mee aan de haal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van