'Bevalt me niet'

TikTok-deal met Oracle lijkt niet goed genoeg voor Trump

17 september 2020 10:22 Aangepast: 18 september 2020 10:16
Het hoofdkantoor van ByteDance in Peking. Beeld © AFP

Het begint er steeds meer op te lijken dat de deal tussen TikTok-eigenaar Bytedance en Oracle niet goed genoeg is om de Amerikaanse overheid tevreden te stellen. De tijd dringt. De opgelegde deadline verloopt al over drie dagen.

De regering-Trump heeft geëist dat de Amerikaanse activiteiten van de populaire videoapp TikTok uiterlijk op 20 september worden verkocht aan een bedrijf in de VS.

TikTok is in handen van het Chinese ByteDance, en de regering-Trump vreest dat daardoor gebruikersdata van miljoenen Amerikanen in handen komen van de Chinese overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oracle is rond met Bytedance en wordt partner van TikTok

Oplossing leek gevonden

Maandag leek er nog een oplossing: het Amerikaanse techbedrijf Oracle zou de gegevens van de gebruikers gaan beheren en opslaan op Amerikaanse servers. Bovendien zou TikTok worden ondergebracht in een nieuw te vormen Amerikaans bedrijf. Een meerderheid van de aandelen zou dan wel weer in handen blijven van ByteDance.

De betrokken bedrijven waren tevreden, maar de kans lijkt aanzienlijk dat de deal toch wordt afgeschoten. Trump zei dat hij de voorgestelde deal zelf nog niet heeft bekeken, maar wat hij er van heeft gehoord stemt hem niet gunstig.

Trump niet overtuigd

"Conceptueel gezien, kan ik zeggen dat het mij niet bevalt", aldus Trump. Daarmee doelde hij erop dat ByteDance uiteindelijk de baas blijft over TikTok. Als het om de nationale veiligheid gaat, moet de deal 100 procent waterdicht zijn, vertelde de president.

Hooggeplaatste functionarissen die de voorwaarden van de deal wel hebben gezien, zijn volgens Bloomberg ook nog niet overtuigd. Bronnen vertellen het persbureau dat onder andere minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo nog steeds bezorgd is dat de Chinezen toegang houden tot de data van zo’n 100 miljoen Amerikaanse gebruikers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'ByteDance wil TikTok een Amerikaans bedrijf maken'

Toegang tot broncodes

Volgens Bloomberg krijgt Oracle, als de deal doorgaat, toegang tot alle broncodes van TikTok zodat het kan controleren of er niet stiekem achterdeurtjes zijn ingebouwd waardoor data weglekt naar China. Bovendien is de bedoeling dat het nieuwe TikTok dus een hoofdkantoor in de VS en een bestuur dat door de Amerikaanse overheid goedgekeurd kan worden.

Er zou nog steeds druk worden gesproken tussen de betrokken partijen om tot een akkoord te komen. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat een beslissing niet lang meer op zich laat wachten. Trump zei zelf dat hij vandaag van de details op de hoogte wordt gebracht.

China moet ook instemmen

Overigens is het eindoordeel niet alleen aan de Amerikaanse overheid. Volgens ByteDance moet ook de Chinese overheid toestemming geven. Chinese bedrijven mogen namelijk niet zomaar hun technologie afstaan uit buitenlandse bedrijven

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube start met testen TikTok-rivaal met korte video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van