Herstel nog ver weg

Mayday bij BA: vliegmaatschappij bloedt 20 miljoen per dag

16 september 2020 12:52
Een protest tegen het harde personeelsbeleid van BA. Beeld © Maureen McLean/Shutterstock

De Britse vliegmaatschappij British Airways verkeert nog altijd in zeer zwaar financieel weer. Het bedrijf komt iedere dag 20 miljoen pond (21,8 miljoen euro) tekort en is bepaald niet optimistisch over het herstel.

Dat zei topman Alex Cruz vanochtend tegen een parlementaire commissie in Londen. Volgens de topman wordt er nog steeds maar 25 tot 30 procent van het normale aantal vluchten uitgevoerd, en dat is dramatisch voor de inkomsten.

"Dit is de ergste crisis die British Airways heeft doorgemaakt in zijn honderdjarige geschiedenis. We vechten nog steeds om te overleven", zei Cruz volgens Reuters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United schrapt 16.000 banen

Gedwongen salarisverlaging

En dat vechten gaat er bij BA niet zachtzinnig aan toe. In april maakte het al bekend zo'n 12.000 mensen te willen ontslaan, later bleek ook dat een groot deel van het personeel dat wel mocht blijven kon rekenen op een salarisverlaging.

Cruz zelf heeft ook een salarisverlaging van zo'n 30 procent geaccepteerd, zei hij nog tegen de parlementariërs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Coronacrisis kost luchtvaart dit jaar 290 miljard euro'

Boos op de overheid

De harde ingrepen zijn volgens de topman simpelweg onvermijdelijk. Want minder passagiers, betekent dat er minder mensen nodig zijn om die passagiers van A naar B te vervoeren en te verzorgen tijdens die reizen. Alle hoop op een vlug herstel naar relatief normale passagiersaantallen is inmiddels volgens BA ook vervlogen.

De maatregelen van de Britse overheid, die wekelijks de lijst update met oranje en rode landen, helpen volgens Cruz ook niet mee. Daardoor moeten er telkens op het laatste moment vluchten worden geannuleerd.

KLM verliest 10 miljoen per dag

Toch spelen de problemen uiteraard niet alleen in het VK. Bij KLM gaat het net zo goed enorm beroerd. Vorige maand maakte de Nederlandse tak van Air France - KLM nog bekend dat het eenzijdig een eerder afgesproken loonsverhoging cancelt.

Ook KLM beriep zich op de uitzonderlijk uitstroom van geld die nog steeds aan de gang is. Ondanks honderden miljoenen aan loonsteun en een steunprogramma van 3,2 miljard euro, verliest KLM dagelijks nog 10 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van