'Opeenstapeling fouten'

Kritisch rapport over fatale crashes met Boeing 737 MAX

16 september 2020 13:16
Wereldwijd werden de Boeings 737 Max aan de grond gehouden. Beeld © Getty Images

Twee crashes met bijna 350 doden hadden voorkomen kunnen worden, blijkt uit een vernietigend rapport over alle ellende rondom de Boeing 737 MAX. Het oordeel: een afschuwelijke opeenstapeling van technische fouten en een gebrek aan transparantie van het bestuur van Boeing.

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft 18 maanden lang onderzoek gedaan naar alle ontwikkelingen rondom de 737 MAX-toestellen. Niet alleen de vliegtuigbouwer krijgt ervan langs, ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

"Boeing faalde in het ontwerp en de ontwikkeling van de MAX en de FAA faalde in het toezicht op Boeing en de certificering van het toestel", luidt de conclusie. Winst zou boven veiligheid zijn gegaan. De Boeing 737 MAX gold tot voor de crashes als het meest populaire toestel van de vliegtuigbouwer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontluisterend beeld mails Boeing-personeel: 'Dit vliegtuig is belachelijk'

Foute aannames, weinig toezicht

Eind 2018 en begin 2019 crashten twee van de toestellen kort na elkaar. Er bleek een fout te zitten in het besturingssysteem en piloten waren niet goed geïnstrueerd. Maar volgens de commissie waren ongelukken niet het gevolg van één enkele fout.

"Ze waren de afschuwelijke opeenstapeling van een reeks foutieve technische aannames door ingenieurs van Boeing, een gebrek aan transparantie aan de kant van het bestuur van Boeing, en zwaar onvoldoende toezicht door de FAA."

Boeing zelf vol vertrouwen

Boeing wil alleen schriftelijk reageren op het rapport en laat via de site weten: "We hebben als bedrijf veel harde lessen geleerd uit de ongelukken, en geleerd van de fouten die we hebben gemaakt. Zoals in dit rapport wordt erkend, hebben we fundamentele veranderingen in ons bedrijf aangebracht en blijven we zoeken naar manieren om dit te verbeteren."

Boeing laat daarnaast weten zelf volledig te vertrouwen in de veiligheid van 737 MAX. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van