Bedrijven

Dividendbelasting deugt niet: tegenvaller van 910 miljoen euro, bedrijfsleven betaalt

16 september 2020 08:56
Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief kijkt naar 'zijn' Belastingplan. Beeld © ANP

De dividendbelasting zoals we hem kennen, gaat op de schop. De regering verwacht bijna een miljard euro terug te moeten betalen aan buitenlandse beleggers, omdat zij op oneerlijke wijze zijn benadeeld. Dat bedrag komt uiteindelijk voor rekening van het bedrijfsleven.

Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken die gisteren zijn gepubliceerd.

De tegenvaller van 910 miljoen euro is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. In een zaak over het verrekenen van dividendbelasting kreeg de Franse staat het deksel op de neus. Nederland verwacht daarom hetzelfde probleem te krijgen en kiest vast eieren voor zijn geld.

Oneerlijk

Nederlandse bedrijven – of in ieder geval bedrijven die in Nederland winstbelasting moeten afdragen – kunnen betaalde dividendbelasting volledig verrekenen met hun winstbelasting. Dat betekent ook dat als ze geen winst maken, ze de afgedragen dividendbelasting gewoon terugbetaald krijgen.

Die vlieger gaat niet op voor buitenlandse bedrijven die hier geen aangifte voor de winstbelasting hoeven te doen. Als zij verlies maken, maar wel dividend hebben ontvangen uit Nederland, kunnen ze niet bij de Nederlandse staat aankloppen om afgedragen dividendbelasting terug te vragen. En dat is hoogstwaarschijnlijk oneerlijk en in strijd met de Europese regels.

Verrekenen wordt aan banden gelegd

Buitenlandse bedrijven kunnen dus naar schatting voor 910 miljoen euro terugvorderen van de staat. Maar als er niks verandert, zou het de schatkist jaarlijks nog eens 160 miljoen euro blijven kosten. Om dat te voorkomen gaat de dividendbelasting per 2022 op de schop.

Bedrijven kunnen vanaf dat moment alleen nog maar afgedragen dividendbelasting verrekenen met winstbelasting die ook daadwerkelijk is betaald. Met andere woorden: als je geen winst maakt, kun je ook geen dividendbelasting meer verrekenen. En als je weinig winst maakt, kun je maar deels de betaalde dividendbelasting verrekenen. Het is wel de bedoeling dat het niet-verrekende deel doorgeschoven kan worden naar een volgend jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unilever: vertrek hoofdkantoor uit Nederland van de baan als wet GroenLinks het haalt

Rekening bij Nederlandse bedrijven

De hoop is dat de wetgeving op deze manier weer in lijn is gebracht met de Europese regels, maar het betekent wel een lastenverzwaring voor het bedrijfsleven.

Het beperken van de verrekening met de winstbelasting levert de staat in 2022 meteen 240 miljoen euro extra op. Dat betekent dus dat het bedrijfsleven naar schatting 240 miljoen euro meer belasting af moet dragen. In de jaren daarna verwacht de fiscus 190, 160 en 20 miljoen extra op te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plan dividendbelasting van tafel, 1,9 miljard euro gaat naar bedrijfsleven

Hoofdpijndossier

De dividendbelasting is al vanaf het begin van Rutte-III een hoofdpijndossier voor het kabinet. Het voornemen was eigenlijk om de belasting helemaal af te schaffen, maar dat kwam het kabinet op zoveel kritiek te staan dat dit plan uiteindelijk van de baan ging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van