Maakt weer winst

H&M herstelt weer wat na grote lockdown

15 september 2020 12:52
Inmiddels zijn bijna alle stenen winkels van H&M weer open. Beeld © Getty

Er vliegen weer wat meer H&M-shirtjes en -broeken de winkel uit. Kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) is in de maanden juni tot en met augustus sterk teruggekomen na de enorme dreun die het coronavirus dit voorjaar nog veroorzaakte.

In het derde kwartaal (de maanden juni, juli en augustus) daalde de omzet van H&M met 19 procent tot 50,9 miljard Zweedse kroon (4,9 miljard euro).

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Zweedse kledingigant, waaronder naast H&M onder meer Cos, Arket, en & Other Stories horen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bij H&M kun je kleding huren: kansrijk of flop?

Omzetdaling minder groot

Bijna twintig procent omzetverlies is natuurlijk nog steeds fors. Maar de daling is heel wat minder slecht dan de halvering van de omzet in de drie maanden er voor. In april was door de coronamaatregelen 80 procent van de stenen winkels gesloten.

Aan het begin van het derde kwartaal waren er nog 900 van de ruim 5000 winkels gesloten en aan het eind van het kwartaal waren dat er nog 200.

Of consumenten in plaats van in de fysieke winkel dan maar online hebben ingeslagen, weten we niet. Over de online verkopen in de afgelopen maanden zegt H&M nu niets. In het tweede kwartaal stegen deze met 36 procent.

Winst in plaats van verlies

Qua winst stond H&M er in de maanden juni tot en met augustus nóg beter voor. Volgens de voorlopige cijfers was de winst vóór aftrek van belastingen ongeveer 2 miljard Zweeds kroon. Dat is flink meer dan de 350 miljoen Zweedse kroon waar analisten vanuit gingen.

Verder is het resultaat een enorme verbetering ten opzichte van de maanden maart tot en met mei, toen er een verlies van 3 miljard Zweedse kroon werd geleden.

Dat de winst zo flink verbeterde komt doordat H&M minder korting hoefde te geven, terwijl het de kosten goed in de hand hield.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lege winkelstraat, maar voorraad H&M en Primark 'niet zomaar verloren'

Koers stijgt flink

Beleggers zijn enthousiast over de resultaten. De koers van H&M staat op de beurs van Stockholm 13 procent hoger. Dat betekent nog wel een daling van 16 procent in vergelijking met het begin van het jaar, maar het is wel het hoogste punt sinds begin juni.

Op 1 oktober maakt H&M de definitieve cijfers over het derde kwartaal bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van