Onderzoek uitgebreid

'Aanwijzingen voor witwassen bij moederbedrijf Miss Etam en Steps'

15 september 2020 09:31 Aangepast: 15 september 2020 09:43
In Nederland bezat FNG onder meer Miss Etam. Beeld © ANP

Het onderzoek naar misstanden bij het failliete Belgische modeconcern FNG wordt verder uitgebreid. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd zijn er aanwijzingen voor witwaspraktijken bij het bedrijf, dat in Nederland eigenaar was van de modeketens Claudia Sträter, Miss Etam en Steps.

Volgens de onderzoeksrechter zou het goed kunnen dat het bedrijf constructies heeft opgezet om geld weg te sluizen en wit te wassen. De kwestie komt bij de al bekende aanwijzingen van marktmanipulatie en valsheid in geschrifte.

De Tijd schrijft dat er in het kader van het onderzoek ook huiszoekingen hebben plaatsgevonden bij de huisadvocaat van FNG, advocatenkantoor NautaDutilh. Een van de advocaten zou door de onderzoeksrechter in verdenking zijn gesteld.

Miljoenen verdwenen

Vooral de geldstromen van FNG via inkoopplatform Fashion Buying Platform roepen vragen op. Via het netwerk en aandelentransacties met ook structuren in Zwitserland en Hongkong verdwenen tientallen miljoenen euro's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bankroet Belgische modereus FNG raakt ook Nederland

Eerder werden FNG-oprichters Dieter Penninckx en zijn echtgenote Anja Maes aangehouden. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, indienen van valse jaarrekeningen, manipulatie van de beurskoers, misbruik van bedrijfsmiddelen en niet willen meewerken met de Belgische beursautoriteit FSMA.

In de cel

De onderzoeksrechter had hen onder strikte voorwaarden vrijgelaten, maar volgens het parket hielden Penninckx en Maes zich daar niet aan. Eind vorige week werd Penninckx in de cel gezet, en kreeg zijn vrouw een elektronische enkelband.

Onder leiding van de oprichters groeide FNG mede dankzij een aantal overnames in sneltreinvaart uit tot een van de grootste modehuizen van de Benelux. Op het hoogtepunt boekte het bedrijf met 3000 werknemers een omzet van ruim een half miljard euro.

Maar dit jaar stapelden de problemen bij het bedrijf zich plotseling snel op. Begin augustus ging FNG failliet.

Doorstart

Bij de Nederlandse onderdelen van het Belgische modeconcern werkten 1500 mensen. Eerder deze maand werd een deel van de activiteiten doorgestart onder een nieuwe eigenaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van