Corona-effect

BP waarschuwt: vraag naar olie piekt komende jaren al

14 september 2020 10:25
Klimaatactivisten eerder dit jaar bij BP's hoofdkantoor in Londen. Beeld © Getty

De vraag naar olie zal al in de komende paar jaar een hoogste punt bereiken, denkt BP. Dat is veel eerder dan waar de Britse oliereus eerder nog vanuit ging.

De vraag naar olie zal in de komende dertig jaar dalen door een verschuiving naar schone brandstoffen, zoals wind- en zonne-energie, aldus BP.

Dat lijkt niets nieuws, maar de oliereus denkt dat het tijdperk waarin de vraag naar olie blijft stijgen waarschijnlijk sneller achter ons ligt dan eerder gedacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell: olie- en gasvoorraden 22 miljard minder waard door corona

Business as usual

In het 'business als usual-scenario' dat BP heeft uitgewerkt in de Energy Outlook 2020, bereikt de vraag naar olie al vóór midden jaren '20 een hoogste punt.

De vraag blijft daarna op een plateau en daalt vervolgens licht in de jaren tot 2050. Door corona wordt die piek in de vraag naar olie eerder bereikt dan BP eerder nog dacht. Toen werd gerekend op een piek in de jaren '30.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljardenverlies voor BP door gedaalde olieprijs

Alternatieve scenario's

In twee andere scenario's die BP heeft uitgewerkt is de piek van de olievraag inmiddels al geweest: namelijk vorig jaar. In die scenario's herstelt de vraag naar olie dus niet meer na de dip door de coronacrisis.

In het 'Rapid'-scenario zal de CO2-uitstoot uit energiegebruik tegen 2050 wereldwijd met rond de 70 procent zijn gedaald. Dat zou dan komen door een 'significante' stijging van de kosten van CO2-rechten.

Die daling van CO2-uitstoot is in lijn met het doel om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot onder de 2 graden Celsius in het jaar 2100.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'10 procent van olievoorraad wereldwijd zal nooit worden gewonnen'

'Net zero'

In een ander, nóg ingrijpender, scenario (Net Zero), daalt de CO2-uitstoot door energiegebruik in 2050 met meer dan 95 procent in vergelijking met het niveau van 2018.

Dat zou in lijn zijn met het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van