Minder supporters in stadions

Spelen voor handjevol publiek kost profclubs miljoenen

11 september 2020 16:24 Aangepast: 11 september 2020 16:31
Feyenoorder Berghuis scoort tegen PSV in een volle Kuip op 15 december 2019. Beeld © ANP

Dit weekend gaat de eredivisie van start, de belangrijkste competitie in het Nederlandse voetbal. Dat zal gebeuren voor grotendeels lege tribunes. Vanuit de clubs wordt flink gelobbyd voor meer publiek. Logisch, want volle tribunes zijn goed voor miljoenen aan inkomsten. 

Tot de winterstop spelen met maximaal een derde van het normale aantal toeschouwers scheelt de traditionele top 3 clubs miljoenen euro's. Feyenoord bijvoorbeeld gaat uit van 13.000 toeschouwers per wedstrijd, een derde van een gevulde Kuip.  

De Rotterdamse topclub verdiende in het seizoen 2018/2019 nog 17 miljoen euro aan kaartverkoop in alle competities waar het in speelde en de seizoenkaarten. Een belangrijke bron van inkomsten op de begroting van 70 miljoen.

Dit jaar is het minder en dus werkt de club met een begroting van maar 58 miljoen, laat woordvoerder Raymond Salomon weten. 

PSV-Ajax in september 2019, maanden voor de uitbraak van het coronavirus. PSV-Ajax in september 2019, maanden voor de uitbraak van het coronavirus.

Seizoenkaarthouders compenseren

Minder toeschouwers gaat ook de rijkste club van Nederland niet in de koude kleren zitten. In het succesvolle seizoen 2018/2019 brachten seizoenkaarten en losse kaartverkoop voor eredivisie- en bekerwedstrijden van Ajax al bijna 20 miljoen op. Daar kwam nog 17 miljoen bij dankzij de losse kaartverkoop voor het lange Europese avontuur. 

Dit jaar mogen er voorlopig maar 15.000 toeschouwers naar de Johan Cruijff Arena. Van de 40.000 seizoenkaarthouders, mogen 25.000 dus niet gaan. Zij kunnen per wedstrijd die ze niet mogen komen, een zeventiende deel van de prijs van hun seizoenkaart terugclaimen.

Als alle 25.000 seizoenkaarthouders dat doen, kost dat de club uitgaand van een ticketprijs van 45 euro ruim 1 miljoen per wedstrijd, rekent voorlichter Miel Brinkhuis voor. 

Per wedstrijd mist de club ook nog 500.000 euro aan losse kaartjes die niet verkocht kunnen worden, voegt Brinkhuis nog toe.

Scheelt 3 miljoen

Ook in Eindhoven zijn er veel minder toeschouwers vanwege de anderhalvemeterregels van de overheid. Dat er voorlopig 6500 toeschouwers per wedstrijd in het Philipsstadion mogen en geen 35.000, scheelt ongeveer 3 miljoen euro, vertelt perschef Thijs Slegers.

De club haalde in het seizoen 2018/2019 bijna ruim 15 miljoen uit kaartverkoop en seizoenkaarten op, blijkt uit het meest recente jaarverslag van de Eindhovenaren. Ook qua sponsoring zal het een minder seizoen worden, aldus Slegers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Profvoetbal in de knel: ook met beperkt publiek miljoenenschade

Geen noodfonds, wel loonsubsidie

Om de coronacrisis door te komen, vroegen de clubs deze zomer om een reddingsfonds van de overheid. Dat komt er niet.

Maar de clubs hoeven het niet helemaal zonder staatssteun te doen. Via de NOW-regeling ontvingen de 18 eredivisieclubs al 23,3 miljoen euro om salarissen te kunnen blijven doorbetalen in de maanden maart, april en mei. Ajax ontving met 3,9 miljoen het meest, RKC met nog geen 500.000 euro het minst.

Hoeveel de clubs ontvangen uit de NOW 2.0, die geldt voor juni tot en met september is onbekend. In de sector Zorg & Welzijn, waar profclubs onder vallen bij de indeling van het UWV, ontvangen ruim 5000 bedrijven samen 103 miljoen euro aan loonsubsidie. 

Hoeveel naar het profvoetbal gaat is niet duidelijk. De clubs zelf willen geen bedragen noemen, en het UWV komt pas later dit jaar met de uitgesplitste cijfers. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van