'Klap voor economie'

Facebook in beroep tegen verbod sturen EU-gebruikersdata naar VS

11 september 2020 14:50 Aangepast: 11 september 2020 15:05
Beeld © Getty

Facebook gaat in beroep tegen een besluit van de Ierse privacyautoriteit DPC. Die sommeerde de techgigant te stoppen met het overdragen van gebruikersgegevens van de Europese Unie naar de Verenigde Staten. "Een gebrek aan veilige internationale datatransfers zou schadelijk zijn voor de Europese economie."

Facebook dringt er bij regelgevers op aan om pragmatisch te handelen tot een langetermijnoplossing kan worden gevonden.

De Ierse privacyautoriteiten hebben Facebook een verbod opgelegd vanwege de nietigverklaring door het Europees Hof van Justitie van de regeling over data-uitwisseling, het zogenoemde Privacy Shield. Persoonsgegevens zijn in de VS volgens het hof minder goed beschermd dan in de EU.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook mag gegevens Europese gebruikers niet meer naar VS sturen

Slepende zaak

De zaak draaide om een klacht van de Oostenrijkse privacy-activist Maximilian Schrems over Facebook Ireland, het Europese hoofdkantoor van het bedrijf. Schrems had bij de Ierse autoriteit voor databescherming geklaagd over de doorgifte door Facebook Ireland van persoonsgegevens aan het moederbedrijf in de VS. Hij vroeg zich af of die in de VS wel voldoende beschermd waren.

DPC vroeg de Ierse rechtbank om raad, die vervolgens het EU-hof inschakelde. Dat oordeelde in juli dat Schrems gelijk heeft. In 2015 won Schrems ook al een soortgelijke zaak. Toen vernietigde de rechter het zogeheten Safe Harbour Programme, de voorganger van Privacy Shield.

Oplossing niet in zicht

De Europese Commissie is al in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten over betere privacybescherming. Volgens Eurocommissaris Didier Reynders van Justitie en Consumentenzaken kan het echter wel even duren voor een wettelijke oplossing wordt gevonden na de nietigverklaring van Privacy Shield, zei hij in het Europees Parlement.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van