Gevolg lockdown

ING: melkveehouders en aardappelboeren hardst geraakt door coronacrisis

11 september 2020 07:58
Overstekende koeien in het bos bij Leuvenem op de Veluwe, augustus 2020. Beeld © ANP

De Nederlandse landbouw- en bloemensector wordt minder hard geraakt door de coronacrisis dan de rest van de economie. De agrarische sector krimpt dit jaar met 3 procent, meldt ING in een rapport. Melkveehouders en aardappelboeren worden het hardst geraakt.

Vorig jaar groeide de land- en tuinbouwsector nog met 1 procent, maar uiteraard heeft de coronacrisis ook gevolgen voor boeren en kwekers. Door de lockdown is minder vraag naar hun producten, meldt het Economisch Bureau van ING in een rapport.

De krimp van 3 procent die wordt verwacht voor dit jaar ligt wel onder de 5 procent krimp die het Centraal Planbureau voor de totale Nederlandse economie dit jaar verwacht

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CPB iets optimistischer over Nederlandse economie

De agrarische sector als geheel wordt minder hard geraakt door de lockdown dan bijvoorbeeld de horeca of winkels. En dus zal er volgend jaar ook al weer groei zijn van ongeveer 1 procent, verwacht ING. 

Daling melkprijs

Dat positieve beeld verandert als wordt ingezoomd op de verschillende takken in de land- en tuinbouw. De lockdown heeft een flinke prijsdaling van melk veroorzaakt, omdat er veel minder vraag naar was doordat cafés, restaurants en cateraars dichtzaten.

Dat zorgde voor een prijsdaling van 7,5 procent ten opzichte van het gemiddelde in de afgelopen jaren. Melkveehouders hebben daarnaast ook last van de dreigende handelsconflicten waardoor er minder wordt geëxporteerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drama voor aardappelboer: door corona eten we minder patat

Minder friet

Ook aardappelboeren hadden veel last van gesloten restaurants, waardoor veel geoogste fritesaardappelen niet konden worden verkocht. Doordat eetgelegenheden nog altijd minder gasten kunnen verwelkomen, zullen ook de komende tijd minder aardappels verkocht worden.

Varkenshouders hadden ook te maken met grote tegenslag, onder andere doordat de Chinese afzetmarkt op slot ging voor Duitse en Nederlandse slachterijen waar corona was uitgebroken. Boeren konden hierdoor hun biggen niet kwijt. Voor varkenshouders verwacht ING wel weer snel stijgende prijzen, omdat China deels weer open gaat en de vraag naar varkensvlees daar groot is.

Groente en fruit

Groente- en bloementelers kregen ook een klap door de uitbraak van het coronavirus, maar herstelden sneller. De export van groente en fruit bleef redelijk op peil, en omdat er meer thuis wordt gekookt zijn verspakketten erg in trek. 

In maart en april stortte de export van bloemen keihard in, maar dat veranderde alweer in mei en juni. De problemen voor de luchtvaart hielpen de Nederlandse siertelers, want er kwam minder import van de concurrentie uit Afrika en Zuid-Amerika naar Europa. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sierteeltsector krabbelt langzaam weer op: 'Tuinplanten hebben het geweldig gedaan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van