15 jaar vastgelegd

Veiling huurrechten tankstations levert 80 miljoen op voor schatkist

10 september 2020 16:09 Aangepast: 10 september 2020 18:05
Het meest waardevolle tankstation van Nederland, Den Ruygenhoek West bij Hoofddorp aan de A4. Beeld © Rijksvastgoedbedrijf

De veiling van huurrechten voor tankstations heeft dit jaar maar liefst 80 miljoen euro opgeleverd voor de schatkist. Dat is een stuk meer dan de 33,3 miljoen die de staat vorig jaar aan de veiling overhield.

Dat komt onder meer omdat er dit jaar huurrechten van maar liefst 29 tankstations werden geveild, een stuk meer dan de 19 locaties die vorig jaar onder de hamer gingen

De huurrechten voor de 29 locaties zijn goed voor een waarde van 235,6 miljoen euro, meldt het Rijksvastgoedbedrijf. Deze instelling organiseerde de veiling, die een keer per jaar plaatsvindt. Bedrijven kunnen per locatie bieden, de winnaar mag vervolgens 15 jaar lang de locatie huren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geheimzinnig miljoenenspel: zo werkt het veilen van tankstations

Gewilde locatie: bij Schiphol

Het waardevolste tankstation van Nederland is dat langs de snelweg van Amsterdam naar Den Haag, de BP van de firma Kok & Zonen vlak bij Schiphol. Het hoogste bod om de komende 15 jaar brandstof op deze locatie te mogen verkopen was ruim 27 miljoen euro. Dat kwam van Kok & Zonen zelf. 

Het tankstation aan de overkant van de snelweg blijft ook in handen van de huidige huurder Shell. Het bedrijf bood iets meer dan 25 miljoen euro om nog eens 15 jaar te mogen blijven zitten, dat was ruim boven het op een na hoogste bod van 19 miljoen. Het verschil van 6 miljoen is voor de staat.

Oud record gesneuveld

Tot gisteren was het hoogste bod ooit op een veiling 24 miljoen, in 2018 won Total hiermee de slag van BP om een tankstation langs de A12 bij Woerden.

Het welbekende tankstation langs de A4 in de buurt van Schiphol dat wordt geëxploiteerd door het bedrijf Kok & Zonen. Het welbekende tankstation langs de A4 in de buurt van Schiphol dat wordt geëxploiteerd door het bedrijf Kok & Zonen.

Concurrentie bevorderen

De in totaal 245 tankstationlocaties langs snelwegen leveren behalve de jaarlijkse inkomsten van de veiling ook nog ongeveer 18 miljoen per jaar aan huur op voor de schatkist.

Het veilen van de huurrechten is in 2002 ingevoerd om concurrentie te bevorderen. Tot dat moment hadden sommige pomphouders een doorlopend contract met de overheid voor een bepaalde locatie. Hierdoor was het voor nieuwkomers onmogelijk om een plek te bemachtigen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van