Ga naar de inhoud
Gerenommeerd architectenbureau

Mecanoo moet ten onrechte ontslagen architecte 350.000 euro betalen

Mecanoo is onder meer bekend van het Centraal Station in Delft. Beeld © ANP

Het gerenommeerde architectenbureau Mecanoo uit Delft moet een 59-jarige architecte bijna 350.0000 euro aan ontslagvergoedingen betalen. Zij werd na een kwart eeuw trouwe dienst te snel op straat gezet.

Mecanoo werd in 1984 opgericht door Francine Houben, de bekendste architecte van Nederland, en groeide uit tot internationaal gerenommeerd architectenbureau. Het is onder meer bekend van het Centraal Station in Delft, het Longgang Cultural Centre in het Chinese Shenzen en de renovatie van de New York Public Libary.

Oprichtster Houben won talloze kunst- en architectuurprijzen, zoals de Prins Bernard Cultuurprijs en werd uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar.

Op straat gezet

Maar als werkgever laat het prestigieuze architectenbureau wel eens steken vallen. Dat blijkt uit een recent vonnis van de kantonrechter in Den Haag. Daarin is te lezen hoe Mecanoo een senior architecte die al 24 jaar voor het bedrijf werkt plotseling op straat wilde zetten omdat zij niet aan de eisen voor haar functie zou voldoen.

In het voorjaar van 2019 liet het bureau architecte Sylvie Beugels opeens weten ontevreden te zijn met haar functioneren. Afgelopen april stapte Mecanoo naar de rechter, om haar arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.

Schadeclaim

Tijdens de rechtszaak bleek dat ook de architecte door de verstoorde arbeidsverhouding niet meer voor het bureau wilde werken. Wel stelde zij Mecanoo aansprakelijk voor de schade die zij daardoor lijdt.

In een gisteren openbaar gemaakte uitspraak maakt de kantonrechter gehakt van Mecanoo. Volgens de rechter was er tot april vorig jaar geen indicatie dat de werkgever ernstig ontevreden was met de architecte. Wel waren er in functioneringsgesprekken verbeterpunten genoemd, maar de beoordeling was desondanks positief.

Niet concreet

Volgens de kantonrechter overviel Mecanoo de architecte vorig jaar met de kritiek op haar functioneren, waren de verwijten die haar werden gemaakt niet concreet, en was een aangeboden verbeterplan 'niet serieus en reëel.'

Keihard
Lees ook:
Keihard ontslag van directeur kost Talpa één miljoen

Al met al komt de rechter tot het oordeel dat Mecanoo 'door meerdere keren niet zorgvuldig te handelen zich niet als goed werkgever heeft gedragen'.

Naast een transitievergoeding van ruim 47.000 euro heeft de architecte daarom ook recht op een schadevergoeding ter compensatie van de inkomensschade die zij tot haar pensioen lijdt. Omdat de transitievergoeding en de WW-rechten daarop in mindering worden gebracht, bedraagt deze zogenoemde 'billijke vergoeding' ruim 300.000 euro.

Hoger beroep

Financieel directeur Floris Overheul laat weten dat Mecanoo tegen de uitspraak in hoger beroep gaat. "Wij herkennen ons niet in het vonnis, en we zijn benieuwd hoe het gerechtshof de zaak beoordeelt. We betreuren dat de zaak nu in de openbaarheid komt."

De advocaat van de architecte, Gerard Gijsberts, zegt geen toelichting te kunnen geven omdat de zaak nog onder de rechter is.

Dit is een artikel van