'Absurd'

Voor 5 euro vlieg je met Ryanair naar een code oranje-gebied

02 september 2020 12:59 Aangepast: 02 september 2020 13:04
Beeld © EPA

Prijsvechter Ryanair heeft een 'mega prijsverlaging' voor vluchten de komende anderhalve maand. Voor 5 euro vlieg je bijvoorbeeld naar Ibiza. Kanttekening: bijna alle aanbiedingen vanuit Nederland gaan naar een code oranje-gebied.

Ryanair vliegt vanaf Schiphol naar Dublin en vanaf Eindhoven ook naar Manchester, Malta en Palma. Inderdaad, allemaal gebieden waar vanuit Nederland momenteel code oranje voor geldt. 

Niet bindend

En dat betekent, mocht je goedkoop vakantie willen vieren in de zon, je wel het dringende advies krijgt om daarna tien dagen in quarantaine te gaan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De Nederlandse overheid raadt aan om bij code oranje alleen af te reizen naar het betreffende gebied als het noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen daar niet onder. 

Verboden wordt zo'n reis echter niet: het reisadvies is niet bindend. Dat kan andersom wel het geval zijn. Zo moet je in Dublin twee weken zelf in quarantaine gaan als je uit Nederland komt.

'Absurde prikkel'

Mocht een reisadvies wel bindend worden, of een quarantaine in Nederland verplicht, dan betekent dit niet automatisch dat de vlucht wordt gecanceld en je je geld terugkrijgt, waarschuwt Ryanair.

Op Twitter zorgt de actie van Ryanair voor gefronste wenkbrauwen. 

Kansen 

De Ierse maatschappij zag het aantal passagiers in april tot en met juni naar bijna 0 kelderen door het coronavirus. De omzet daalde met 95 procent tot 125 miljoen euro. 

De kosten konden weliswaar ook flink worden gedrukt, met 85 procent, maar desondanks was er een verlies van 185 miljoen euro, tegen een winst van 243 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. 

In mei, bij de presentatie van de jaarcijfers, zag het bedrijf nog kansen voor de komende jaren 'als concurrenten moeten krimpen, failliet gaan of overgenomen worden door door de overheid geredde luchtvaartmaatschappijen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van