Grote toename

'Aantal faillissementen in Nederland stijgt dit jaar met een derde'

01 september 2020 05:35 Aangepast: 01 september 2020 06:43

Hoewel de Nederlandse economie minder sterk krimpt dan in landen om ons heen, stijgt het aantal bedrijven dat dit jaar op de fles gaat waarschijnlijk met 34 procent.

Ook volgend jaar zal het aantal faillissementen naar verwachting nog stijgen, met zo'n 4 procent. Dat blijkt uit de faillissementsvooruitzichten voor 2020 en 2021 die Atradius vandaag publiceert.

Nieuwe wetgeving

De kredietverzekeraar verwacht dit jaar wereldwijd 26 procent meer faillissementen dan vorig jaar. Met name het Turkse (+41 procent), Amerikaanse en Hongkongse (beide +39 procent) bedrijfsleven wordt hard getroffen. In Europa kennen Nederland en Portugal (+36 procent) naar verwachting de grootste toename.

Dat de procentuele stijging in Nederland zo hoog zal uitvallen, heeft volgens Atradius twee oorzaken. Enerzijds hebben andere Europese landen wetten aangenomen die faillissementen bijvoorbeeld niet-ontvankelijk verklaren of de procedures ervoor bevriezen.

Anderzijds biedt de Nederlandse faillissementswetgeving weinig mogelijkheden om op een vroeg moment in te grijpen als een bedrijf in de problemen komt; al is wel nieuwe wetgeving in aantocht die dat makkelijker moet maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al 20 jaar verhuurt Mike fietsen in Amsterdam, door corona moet hij terug naar Amerika

'Aanzienlijk hoger'

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van begin juli blijkt dat een faillissementspiek vooralsnog uitblijft. Het aantal zaken dat in de eerste helft van dit jaar failliet is verklaard ligt met 1633 nagenoeg gelijk aan de 1628 bedrijven die in de eerste helft van 2019 bankroet gingen.

De Nederlandse overheidsmaatregelen hebben er wel voor gezorgd dat het aantal faillissementen in de eerste helft van dit jaar niet al te sterk zijn gestegen, stelt Atradius. Zonder die steun zou het aantal opgedoekte bedrijven 'aanzienlijk hoger' zijn geweest.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog weinig zaken op de fles, maar bedrijvigheid neemt rap af

Tweede ronde-effecten

Omdat dat steunpakketten na 1 oktober worden afgebouwd, zal een aantal bedrijven het alsnog niet redden, is de verwachting van de kredietverzekeraar.

"De moeilijkste periode moet in zekere zin nog komen", zegt Atradius-econoom Theo Smid. "In de komende anderhalf jaar wordt onze economie getroffen door de tweede ronde-effecten van de crisis, zoals een sterke stijging van de werkloosheid en het aantal faillissementen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdubbeling faillissementen, maar corona niet enige boosdoener

Voor volgend jaar verwacht Atradius een milde daling in het aantal faillissementen wereldwijd. Zuid-Europese landen als Griekenland en Italië zullen zich relatief snel herstellen, denkt de kredietverzekeraar. 

Einde steunpakketten

De verwachting is verder dat Nederland nog een lichte stijging van 4 procent zal zien in het aantal faillissementen. De Nederlandse economie groeit in 2021 naar verwachting minder hard dan in andere landen. In combinatie met de beëindiging van de steunpakketten leidt dat waarschijnlijk tot deze lichte toename.

In de vooruitblik is wel de voorwaarde opgenomen dat er ofwel een vaccin beschikbaar komt tegen corona, ofwel dat de gevolgen van thuiswerken en social distancing (grotendeels) zijn overkomen. Mocht zich een tweede golf voordoen, of worden anderhalvemetermaatregelen aangescherpt, dan heeft dat veel invloed op de huidige vooruitzichten, waarschuwt Atradius.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van