Winstwaarschuwing

VS annuleren grootste deel order beademingsaparaten Philips

31 augustus 2020 11:09 Aangepast: 31 augustus 2020 11:10
Beademingsapparatuur van Philips. Beeld © Philips

De VS halen een streep door verreweg het grootste deel van de order voor beademingspparaten die Philips zou leveren in verband met corona. Van de oorspronkelijke order van 43.000 stuks hoeven er maar 12.300 te worden geleverd.

Dat maakt Philips vanochtend bekend. Het afzeggen van 70 procent van de order heeft direct gevolgen voor de winstverwachting. Philips denkt dit jaar een dezelfde winstmarge te behalen als vorig jaar, terwijl eerder nog werd gerekend op een bescheiden toename van de winstmarge.

Dat is een winstwaarschuwing, zegt aandelenanalist Jos Versteeg van InsingerGilissen. De koers van Philips daalt vanochtend ruim 1 procent, terwijl de AEX-index als geheel juist meer dan 0,5 procent stijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Philips leverde Amerikanen te dure beademingsapparatuur'

Nieuwe afnemers zoeken

Philips rekende 15.000 dollar (12.600 euro) per machine, zodat het schrappen van een groot deel van de order een omzet van 460 miljoen dollar kost. Bij een winstmarge van 13,2 procent scheelt dat 51 miljoen aan winst voor aftrek van rente, belastingen en andere posten.

Voor de geannuleerde orders zal nu een nieuwe bestemming moeten worden gevonden, aldus woordvoerder Steve Klink. Dat is nog niet gebeurd.

Volgens hem kunnen er in de fabriek in de VS 4000 beademingsapparaten per week worden gemaakt. Het wegvallen van een deel van de order staat dus gelijk aan 7,5 week aan productie.

In gesprek over gemaakte kosten

Een reden voor het opzeggen van een groot deel van de order heeft het Amerikaanse ministerie van Gezondheid niet gegeven. Dat hoeft ook niet, ze kunnen zonder opgave van reden een order annuleren, zegt Klink.

Hij zegt wel dat Philips met de VS in gesprek gaat om de kosten die specifiek met dit contract zijn gemoeid vergoed te krijgen. Om wat voor kosten het gaat en hoe hoog die zijn, weet hij niet.

'Opzeggen gebeurt zelden'

Volgens Klink gebeurt het zelden dat een groot contract tussentijds wordt opgezegd. Het concern had juist de productie van beademingsapparaten in de VS verviervoudigd om zo aan de grote vraag vanwege het coronavirus te kunnen voldoen.

Zo waren er honderden nieuwe medewerkers aangenomen en er waren nieuwe productielijnen in de fabriek in de VS in gebruik genomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Merk Philips zat in ons brein én hart: maar dat is voorbij'

Gesteggel over prijs

Eind vorige maand zeiden Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat Philips de beademingsapparatuur te duur geleverd zou hebben. Philips ontkende dat.

Klink zegt nu dat er momenteel apparaten worden geleverd tegen de prijs van 3200 dollar per stuk. Dat is een oudere order dan die waarvan nu een deel wordt teruggedraaid. Omdat de VS had bijgedragen aan de ontwikkeling van die apparaten kregen ze die voor een fractie van de catalogusprijs, aldus Klink.

Voor de nieuwe order, waarvan de catalagusprijs 21.000 dollar is, betaalde de VS 15.000 dollar per machine, aldus Klink. Dat zou zijn omdat ze er zoveel van hadden besteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van