Ga naar de inhoud
Deal met rijke Rus

Victor Muller gaat Spyker opnieuw proberen groot te maken

Ondernemer Victor Muller krijgt een nieuwe kans met Spyker. Beeld © ANP

Ondernemer Victor Muller doet een nieuwe poging om leven te blazen in de al jaren zieltogende sportwagenmaker Spyker. Het bedrijf moet weer nieuwe bolides gaan bouwen, winkels openen en opnieuw gaan racen.

Daartoe gaat Muller samenwerken met bedrijven van de Russische multimiljonair Boris Rotenberg en investeerder Michail Pessis.

Zware jaren

In de eerste plaats moet die deal het mogelijk maken dat Spyker weer op serieuze schaal sportwagens gaat produceren. De afgelopen jaren kwam daarvan weinig terecht.

"Zonder twijfel heeft Spyker heel zware jaren gehad na de ondergang van Saab in 2011", erkent het bedrijf in een persbericht. "Dankzij de nieuwe partnerovereenkomst behoort deze periode definitief tot het verleden, en zal Spyker een belangrijke speler in de markt voor supersportwagens worden."

Puinhoop
Lees ook:
Puinhoop bij failliet Spyker Services, C8 Preliator foetsie

Tientallen miljoenen

Vanaf volgend jaar moet Spyker vanuit een fabriek van Rotenberg in Trier drie modellen in productie gaan nemen, te beginnen met de C8 Preliator. Volgens Muller zijn er daar al 80 van besteld. Daarnaast wil het bedrijf winkels openen in onder meer Monaco, en zelfs weer actief worden met een eigen raceteam.

Volgens Muller is er met de samenwerking kapitalen gemoeid. "De ontwikkeling, tooling en productievoorbereiding kost vele tientallen miljoenen", laat hij RTL Z per app weten. Die bedragen zouden ook daadwerkelijk door financiers zijn gecommitteerd.

Zakenpartners

Rotenberg is een bekende Russische oligarch met belangen in de bouw-, chemie- en bankensector, die naar verluidt bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin. Het Amerikaanse zakenblad Forbes schat zijn vermogen op 1,2 miljard dollar.

Rotenberg en zijn zakenpartner Pessis bezitten onder meer een aantal motorsport- en designbedrijven, die nu met Spyker gaan samenwerken. In het persbericht over de deal zeggen de investeerders dat zij 'gepassioneerd verliefd' zijn geworden op de sportwagen, nadat zij bijna tien jaar geleden hun eerste Spyker kochten.

Schuldeisers

Naast de 'verstrekkende overeenkomst' met zijn nieuwe zakenpartners, zegt Muller uiteindelijk ook een langverwacht akkoord te hebben gesloten met de curator van dochterbedrijf Spyker Services.

Victor
Lees ook:
Victor Muller wil schuldeisers Spyker Services terugbetalen

Voor de schadeloosstelling van de schuldeisers van dat onderhoudsbedrijf, dat in maart op de fles ging, is ruim 800.000 euro nodig. Curator Dennis Steffens bevestigt dat het akkoord gisteren is ondertekend.