Argentijns bedrijf plots failliet

'Rabo, ING en ABN Amro voor 208 miljoen schip in door fraude'

27 augustus 2020 08:31 Aangepast: 27 augustus 2020 10:54
Overheidsbank FMO en ING lijken het hardst geraakt. Beeld © Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Rabobank, ING, ABN Amro en overheidsinstelling FMO dreigen bij elkaar voor 245 miljoen dollar (208 miljoen euro) te verliezen doordat een sojahandelaar in Argentinië zonder waarschuwing failliet ging.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD). Het Argentijnse bedrijf Vicentin, dat in soja handelt, is door een aantal internationale banken aangeklaagd bij de rechbank in New York.

Er zou mogelijk sprake zijn van frauduleus handelen. Banken denken dat er geld is weggesluisd, maar Vicentin ontkent dat, aldus het FD. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ontwikkelingsbank FMO financiert, ondanks ernstige misstanden'

FMO is grootste verliezer

Grootste verliezer zou de Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) zijn, dat nog 150 miljoen dollar (127 miljoen euro) tegoed heeft. Bij ING zou het om 72 miljoen dollar gaan en voor Rabobank om 23 miljoen dollar.

ABN Amro lijkt ook te worden geraakt, omdat het samen met Rabo en ING een belang heeft van 34,7 procent in FMO. De Nederlandse overheid heeft 51 procent van de aandelen van FMO, zodat ook de Nederlandse belastingbetaler flink lijkt te worden geraakt.

Leningen

Vicentin is een van de grootste Argentijnse agro-industriële conglomeraten. Het bedrijf ging in december plotseling failliet.

Vorig jaar kreeg het nog voor 500 miljoen dollar aan leningen van een groep banken. Bijna de helft daarvan, 245 miljoen dollar zou zijn geleend door Rabobank, ING, ABN Amro en FMO.

FMO was niet onmiddelijk bereikbaar voor commentaar. ING en Rabobank geven aan nooit iets te zeggen over individuele klanten. Rabo bevestigt wel  aangifte te hebben gedaan tegen Vicentin samen met andere banken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van