Actie op Malieveld

Evenementenbranche smeekt om meer hulp: 'We kunnen niet afwachten'

25 augustus 2020 13:39 Aangepast: 25 augustus 2020 18:16
Demonstratie op het Malieveld

Vandaag staan medewerkers van evenementenorganisaties op het Malieveld in Den Haag. Ze roepen de regering op om vooral ook hen te steunen. Want anders is meer dan de helft van de sector er volgend jaar niet meer, denkt de brancheorganisatie.

"We moeten deze periode doorgeholpen worden. Want dat lukt niet meer op eigen reserves. Twee derde van de bedrijven in de evenementenbranche staat op omvallen. Terwijl mensen eigenlijk snakken naar live-evenementen."

Henk van Maanen, evenementenmanager in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam en bestuurslid bij de Dutch Venue Association, vraagt namens de branche twee concrete steunmaatregelen van de overheid. "We willen dat de NOW-regeling wordt verlengd en dat willen we ook voor de tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL)." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Zonder nieuwe steun verdwijnt helft banen evenementensector'

Derde NOW

De eerste NOW-regeling, die liep van april tot en met juni, kostte de overheid al 8 miljard euro. Bedrijven die door corona te maken kregen met omzetverlies krijgen via die regeling steun bij het doorbetalen van de salarissen. Voor NOW 2.0 die tot eind deze maand loopt, is ook al 1,3 miljard uitgegeven.  

Volgende week wil minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid. D66) meer duidelijkheid geven over een eventuele derde NOW-regeling.

De passagiersterminal in Amsterdam probeert anderhalvemeterevenementen binnen te halen De passagiersterminal in Amsterdam probeert anderhalvemeterevenementen binnen te halen

Lasten lopen door

Volgens Van Maanen staan er zo'n 50.000 banen op het spel als de evenementensector aan haar lot wordt overgelaten dit najaar. "Ik heb bijvoorbeeld maandelijkse vaste lasten van 160.000 euro. Zo'n 50.000 daarvan krijg ik via de NOW-regeling aan steun", aldus Van Maanen. 

"Maar dan blijft er nog 110.000 euro over per maand. We kunnen niet afwachten tot alles weer normaal wordt zo", zegt hij. 

Smeekbede om duidelijkheid

Jan Dirk Vis van Jan Vis Entertainment in 's-Hertogenbosch snakt vooral ook naar duidelijkheid over wanneer ze echt weer als vroeger aan het werk kunnen. "Het moet helder worden wat we volgend jaar weer mogen. Ik wil weten of we bijvoorbeeld vanaf mei 2021 weer normaal kunnen werken."

Hij realiseert zich dat dit lastig is zolang er geen vaccin is tegen het coronavirus. En hoopt dus ook op verlenging van de steun. "Want welk bedrijf kan een jaar lang een omzetdaling van 75 procent opvangen?"

'We moeten elkaar hoop geven. Ik heb ook mensen die hier al 25 tot 30 jaar werkten moeten ontslaan dit voorjaar.'

Zelf heeft hij zijn bedrijf heeft de laatste weken weer aardig op de rails. "We hebben een Zomertheater met optredens van bijvoorbeeld Dré Hazes en Davina Michelle voor maximaal 750 mensen. Waarbij alle apparatuur die anders toch maar in de opslag staat wordt ingezet."

Geen Pinkpop

Daarmee wordt nog niet veel winst gemaakt maar het publiek wel verwend en zijn zijn mensen aan het werk:  "De apparatuur die we gebruiken wordt normaal ingezet op het hoofdpodium van Pinkpop met 40.000 mensen erbij. Nu is dat voor 750. Het is alleen al fijn dat we dit kunnen organiseren. We moeten elkaar hoop geven. Ik heb ook mensen die hier al 25 tot 30 jaar werkten moeten ontslaan dit voorjaar", vertelt Vis.

Jan Dirk Vis heeft met een zomerfestival toch nog iets weten te maken van de zomer van 2020. Jan Dirk Vis heeft met een zomerfestival toch nog iets weten te maken van de zomer van 2020.

'Ambtenaren knokken voor ons'

Vis is te spreken over de gemeente 's-Hertogenbosch die hem en de horeca veel ruimte hebben gegeven om toch nog iets van het zomerseizoen te maken. "De horeca draait er zelfs een betere zomer door dan vorig jaar." 

Ook Van Maanen looft de inspanningen van de overheid. "We zoeken samen met vier ministers naar oplossingen. Soms zitten we laat in de avond nog in overleg met ambtenaren. Ze werken hard voor ons en we gaan dan ook niet protesteren tegen de overheid. We willen aandacht."

Zelf denkt hij dat hij in de Van Nelle Fabriek in het najaar evenementen gaat organiseren waarbij veel met tijdsloten wordt gewerkt. In plaats van 30.000 mensen een hele dag worden het er 600 per blok van twee uur.  

Daarnaast organiseert hij 'hybride' evenementen’ waarbij op locatie een televisiestudio is gebouwd en gasten die online bekijken. Ondertussen klampt hij zich vast in wat hij laatst in de Financial Times las. "Daar zei een Britse collega dat we in een dip zitten. Maar dat het hierna voor ons echt ontzettend druk wordt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van