Bedrijven

Grandivision wint rechtszaak van brillenreus EssilorLuxottica

24 augustus 2020 18:04 Aangepast: 24 augustus 2020 19:15
Beeld © ANP

GrandVision, moederbedrijf van ketens als Pearle en Eyewish, en eigenaar HAL hebben een rechtszaak gewonnen van het Italiaans-Franse EssilorLuxottica. Het is een nieuw hoofdstuk in de soap rond de geplande overname van GrandVision.

Door de uitspraak van de rechtbank krijgt EssilorLuxottica, bekend van onder andere Ray-Ban en Oakley, geen toegang tot de bedrijfsinformatie van GrandVision en investeringsbedrijf HAL.

EssilorLuxottica beschuldigt GrandVision ervan dat het tijdens de coronacrisis de koers sterk wijzigde, zonder dat met de beoogde nieuwe eigenaar te overleggen. Volgens EssilorLuxottica is dat een schending van de afspraken.

Daar gaat de rechter niet in mee. De rechtbank vindt dat EssilorLuxottica niet voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat die afspraak is geschonden.

EssilorLuxottica liet eerder invallen uitvoeren bij GrandVision om administratie veilig te stellen, waar dat uit zou blijken. Die is voorlopig bij een derde partij ondergebracht in afwachting van de uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Brillengigant EssilorLuxottica koopt GrandVision van investeerder HAL

Fishing expedition

Dat EssilorLuxottica zo veel informatie in handen wilde krijgen, zonder goed uit te kunnen leggen waarom, lijkt volgens de rechtbank meer op een zogenaamde fishing expedition.

De eigenaar van GrandVision, HAL, voerde dat in de verdediging ook aan. Het stelde dat EssilorLuxottica op die manier de kans kreeg om bij een concurrent 'rond te neuzen', met het risico dat het daarmee een streep kon zetten door de beoogde overname. 

Overname van 8 miljard

EssilorLuxottica kwam eind juli vorig jaar een prijs voor GrandVision overeen van ruim 7 miljard euro. GrandVision en eigenaar HAL hebben op hun beurt een procedure aangespannen om er zeker van te zijn dat de overname doorgaat.

De Europese Commissie onderzoekt de beoogde overname nog. Om een te grote marktmacht te voorkomen zou de concurrentiewaakhond vergaande concessies willen voor goedkeuring van de deal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Keiharde strijd om overname van brillenconcern GrandVision

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van