Dividendbelasting

Voorgestelde vertrekbelasting kan ook Shell miljarden kosten

24 augustus 2020 13:04 Aangepast: 24 augustus 2020 15:47
Een tankstation van Shell wordt bijgevuld. Beeld © Rob Voss

Als het wetsvoorstel van GroenLinks om een vertrekbelasting in te voeren voor sommige grote bedrijven wordt aangenomen, zou dat ook een eventuele verhuizing van het hoofdkantoor van Shell tot een peperdure aangelegenheid maken.

Shell zou waarschijnlijk aangeslagen worden voor zo'n 8 miljard euro. Dat blijkt uit een berekening van RTL Z en een onafhankelijke expert die liever niet bij naam genoemd wil worden.

Shell is een Nederlands-Brits bedrijf waarvan het hoofdkantoor in Nederland staat. Het heeft ook twee soorten aandelen, Britse en Nederlandse. Over de winst die uitgekeerd wordt aan houders van Nederlandse aandelen, moet dividendbelasting worden betaald.

Dat is Shell al jaren een doorn in het oog. Topman Ben van Beurden zei onlangs nog tegen het Financieele Dagblad (FD) dat het bedrijf niet zeker is dat het hoofdkantoor in Nederland blijft nu de dividendbelasting niet wordt afgeschaft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrekken is betalen: 'Eindafrekening voor belastingontwijkende bedrijven'

Belasting betalen bij verhuizing

Maar het verplaatsen van het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een dure grap, als de initiatiefwet van GroenLinks door het parlement wordt aangenomen in het najaar.

Kort en goed schrijft die wet voor dat hele grote bedrijven die verhuizen naar een land zonder dividendbelasting over al hun opgebouwde winsten bij vertrek alsnog 15 procent belasting moeten betalen.

Die zogenaamde 'exitpremie' wordt berekend aan de hand van de beurswaarde van het bedrijf. Op basis van de huidige 'Nederlandse' beurswaarde kan Shell op een belastingaanslag rekenen van 7,8 miljard euro. De verwachting is dat de Britse aandelen niet meetellen voor de exitpremie, omdat die nu ook al zijn vrijgesteld van dividendbelasting. Als dat wel zo zou zijn, loopt de rekening zelfs op naar een kleine 15 miljard euro.

Initiatiefnemer en GroenLinks-Kamerlid Bart Snels was niet bereikbaar voor een toelichting.

Geen concrete plannen

Een woordvoerder van Shell wil niet op de bedragen ingaan en zegt dat er geen 'concrete plannen' voor het verplaatsen van het hoofdkantoor zijn.

"Wel hebben we inderdaad aangegeven dat we graag af willen van de complexiteit die de structuur met A- en B-aandelen met zich meebrengt. Afschaffing van de dividendbelasting zou dat mogelijk maken. Nu dat niet doorgaat, kijken we naar andere oplossingen."

Raad van State

Of het wetsvoorstel van GroenLinks ook daadwerkelijk de wet wordt, is nog allerminst zeker. De tekst lig nu voor bij de Raad van State (RvS). Die beoordeelt of de wet goed in elkaar zit en niet strijdig is met andere wetten of verdragen.

Daarna moeten de Eerste en Tweede Kamer hun oordeel vellen. Veel partijen hebben wel al laten weten in principe positief te zijn, maar wachten het oordeel van de RvS af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unilever: vertrek hoofdkantoor uit Nederland van de baan als wet GroenLinks het haalt

Unilever, dat wel concrete verhuisplannen heeft, maakte eerder al bekend de verhuizing af te blazen als de wet er komt. Het levensmiddelenconcern zou dan namelijk een rekening krijgen van zo'n 11 miljard euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van