Chinese techreus

Miljardair Jack Ma wil met Ant recordbeursgang Alibaba overtreffen

21 augustus 2020 15:17 Aangepast: 21 augustus 2020 15:50
Jack Ma, oprichter van Alibaba. Beeld © AFP

Een beursgang van techbedrijf Ant Group lijkt aanstaande. Gehoopt wordt op een opbrengst van 30 miljard dollar (omgerekend zo’n 25 miljard euro). Daarmee zou het de grootste beursgang ooit zijn en het bedrijf een totale waarde geven van grofweg 225 miljard dollar.

Het plan is om in oktober een beursnotering te krijgen aan de indices van Hong Kong en Shanghai, melden bronnen in het bedrijf aan persbureau Bloomberg. Die plannen kunnen nog wel veranderen, afhankelijk van hoe het er aan toe gaat op de beurzen. In juli maakte het bedrijf de plannen zelf al bekend via een persbericht, maar zonder een datum te noemen

Jack Ma's Alibaba

Bij de beursgang worden niet alle aandelen aan beleggers te koop aangeboden, het grootste gedeelte blijft in handen van de huidige eigenaren. De belangrijkste daarvan is Alibaba Group, met een derde van de aandelen.

Bij dat bedrijf is oprichter Jack Ma inmiddels weg als topman, om zich te kunnen richten op filantropie. Hij zit nog wel in de raad van bestuur en, belangrijker nog: hij heeft nog bijna 5 procent van de aandelen in bezit, volgens het meest recente jaarverslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jack Ma, China's rijkste man, gaat met pensioen bij Alibaba

Chinese techreus

De Chinese concurrent van de Amerikaanse techreus Amazon is zelf ook een van de meest waardevolle Chinese bedrijven gemeten naar beurswaarde. De beursgang van Alibaba in New York in september 2014 was op dat moment de grootste ooit, met een opbrengst van 25 miljard dollar. De beursgang in Hong Kong vorig jaar was goed voor nog eens ruim 11 miljard dollar

Het wereldrecord 'grootste beursgang' is nu in handen van Saudi Aramco, het Saoedische staatsoliebedrijf. De ipo eind vorig jaar leverde 29,4 miljard op.  

Record Saoedi's

Dat Ant dit kan overtreffen komt door de berg aan data die het in handen heeft via de Chinese betaaldienst Alipay. Die dienst met naar eigen zeggen wereldwijd 1,3 miljard gebruikers is de ruggengraat van de overkoepelende Ant Group. Onder het moederbedrijf vallen verder onder meer een online vermogensbeheerder, een consumentenkredietplatform en een kredietregistratiebureau. 

Met behulp van de data van gebruikers van Alipay breidt het fintechbedrijf zijn bereik uit in de financiële dienstverlening. Om die groeiplannen kracht bij te zetten, heeft het bedrijf extra cash nodig en die hoopt het op te halen met de beursgang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jack Ma haalt bijna 12 miljard op voor zijn Adyen-concurrent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van