Harde klap

Bloedbad voor Galapagos op de beurs: koers keldert met 30 procent

19 augustus 2020 08:52 Aangepast: 19 augustus 2020 12:47
Een medewerker van Galapagos aan het werk in Leiden. Beeld © ANP

Galapagos, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, krijgt geen toestemming om zijn reumamiddel filgotinib in de Verenigde Staten uit te brengen. Een klap voor het bedrijf, want juist de VS is de belangrijkste markt voor de verkoop van medicijnen. Het aandeel ging bij opening van de beurshandel met 30 procent onderuit.

Galapagos werkte maar liefst veertien jaar lang aan het middel. Het is een ontstekingsremmer. Het zorgt voor een afname van de pijn en zwelling in de gewrichten. Reumapatiënten zouden er volgens onderzoekers goed op reageren. 

Het werkt anders dan de huidige behandeling: het gaat om een pilletje dat patiënten innemen en geen spuit, zoals nu gebruikelijk is.

Zowel in de VS als in Europa doorstond het alle belangrijke testen. In Europa wordt het middel naar verwachting goedgekeurd en mag het hier na de zomer de markt op. Het bedrijf dacht dat ook de Amerikaanse toezichthouder het medicijn ook goed zou keuren, maar die heeft nu twijfels.

Nieuw onderzoek

Er is onduidelijkheid over de mogelijke effecten van filgotinib op de mannelijke vruchtbaarheid. Daarom moet er een nieuw onderzoek komen en de resultaten daarvan verwacht Galapagos pas in de eerste helft van volgend jaar.

"Het is zonder meer pijnlijk en het is een enorme teleurstelling", zegt ceo Onno van de Stolpe tegen RTL Z. "We hebben lang aan filgotinib gewerkt. En met de finish in zicht een nieuw rondje lopen, is echt een grote teleurstelling."

Gevolgen voor de omzet

Wat als het middel helemaal niet verkocht mag worden op de Amerikaanse markt? "Dat zou een grote klap zijn, want de Amerikaanse markt is wel de grootste voor dit soort medicijnen. Als je daar met jouw medicijn niet binnenkomt, krijgt het marktpotentieel van je medicijn een enorme dreun. Dat heeft dan weer gevolgen voor de toekomstige omzet van Galapagos", aldus Van de Stolpe.

De ceo blijft wel optimistisch, ondanks de toegenomen onzekerheid over het reumamiddel. "Aan de andere kant hebben we veel andere medicijnen in de pijplijn die eraan zitten te komen. Dus het is niet zo dat we afhankelijk zijn van filgotinib. We hebben genoeg cash om de komende jaren door te komen."

Miniatuurvoorbeeld
De topman was eerder nog enthousiast

'Geen reden waarom Galapagos niet nog eens zou verdubbelen'

Megadeal

Er hangt veel af van filgotinib. De beurskoers verdubbelde vorig jaar bijna op de onderzoeksresultaten. Beleggers verwachten dat het bedrijf hier veel geld mee gaat verdienen.

Het leverde Galapagos bovendien ook een megadeal met farmaceut Gilead Sciences op. Gilead betaalde bijna 4 miljard dollar (3,4 miljard euro) in cash en kocht voor ruim 1 miljard dollar aan aandelen. Voor dat bedrag kreeg Gilead het alleenrecht op de verkoop buiten Europa van alle huidige en toekomstige medicijnen die daar worden ontwikkeld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van