Geen vergunning

Nokia wint patentzaak van Mercedes-bouwer, mogelijk verkoopverbod

18 augustus 2020 11:49 Aangepast: 18 augustus 2020 12:32
Een Mercedes op de lopende band. Beeld © Getty

De Duitse automaker Daimler krijgt in Duitsland mogelijk te maken met een verkoopverbod van wagens van het merk Mercedes-Benz na het verlies van een octrooizaak met het Finse telecombedrijf Nokia.

Daimler heeft namelijk mobiele technologie van Nokia gebruikt in de auto's, zonder dat het autobedrijf daar een vergunning voor had. De rechter oordeelt dat de automaker dus het patent heeft geschonden. Daimler had niet eens het voornemen om een licensie te kopen, staat in het vonnis.

Onderpand

Of het daadwerkelijk tot een verkoopverbod komt, is nog maar de vraag. Dan zal Nokia een afzonderlijke zaak moeten aanspannen. Dan moet het telecombedrijf een flinke zak geld meenemen: zo'n 7 miljard euro.

Dit bedrag is een onderpand voor eventuele schade aan het merk Daimler. Die schade moet worden vergoed als een hogere rechter zou besluiten dat het verkoopverbod toch niet rechtsgeldig is.

Eind vorig jaar stelde Nokia juridische stappen nog uit. Het Finse bedrijf wilde liever bemiddeling met de automaker over de claims. Daimler reageerde daar echter nogal koeltjes op. De automaker stelde dat beide partijen 'er verschillende juridische opinies op nahielden' wat betreft het conflict.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Autobouwer Daimler schrapt tot 20.000 banen'

In totaal heeft Nokia tien rechtszaken aangespand tegen autofabrikant bij de regionale rechtbanken in Düsseldorf, Mannheim en München. Eén van die zaken verloor de Finse telecomproducent in februari. Nu trekken de Finnen - voorlopig - wel aan het langste eind.

Hoger beroep

Daimler meldt in een reactie de beslissing van de rechter nu te beoordelen. In de uitspraak van de rechter staat dat Daimler ook gegevens moet delen met Nokia over het aantal auto's dat het met de technologie heeft verkocht.

De automaker zei al voor de uitspraak dat het in beroep zou gaan als de zaak werd verloren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van