Onzekerheid in de reisbranche

Reisorganisatie Corendon leent tientallen miljoenen met garantie van de overheid

14 augustus 2020 20:10 Aangepast: 14 augustus 2020 20:17
Beeld © ANP

De overheid staat garant voor 80 procent van de miljoenenlening van reisorganisatie Corendon. Dat doet de regering omdat de touroperator hard geraakt is door de coronacrisis.

Dat bevestigt de woordvoerder van Corendon na berichtgeving van dagblad NRC. Zij benadrukt dat de lening nog niet helemaal rond is: het bedrijf moet de afspraken nog formeel vastleggen.

Overheid staat garant

De reisorganisatie maakt gebruik van de Garantie Ondernemingsfinanciering corona (GO-C) van de overheid. Deze regeling is speciaal voor bedrijven die krediet nodig hebben, maar door de coronacrisis lastig geld kunnen lenen bij de bank. De overheid helpt dan door voor 80 tot 90 procent Staatsgarantie te geven.

In dit geval stelt de overheid zich garant voor 80 procent van een lening van 'enkele tientallen miljoenen' bij ABN Amro. Met dit geld hoopt Corendon liquiditeitsproblemen te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Forse omzetdaling in de reisbranche en reclamesector

Onzekerheid in de reisbranche

Reisorganisaties vrezen namelijk nieuwe problemen door het coronavirus, omdat steeds meer landen de afgelopen weken opnieuw reisbeperkingen instellen. Dat maakt de inkomsten van touroperators onzeker, terwijl kosten doorlopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Inspectie dwingt KLM, Corendon, TUI en Transavia sneller geld terug te storten

'Maximaal 40 procent van de jaaromzet'

Net als veel andere reisorganisaties, lijdt Corendon nu al flink door de coronacrisis. Het bedrijf haalde vrijwel geen inkomsten tussen maart en juni dit jaar, omdat het toerisme internationaal stil lag. Daardoor moest Corendon flink besparen. Komende tijd verdwijnen er 100 tot 120 banen.

Dit jaar verwacht het bedrijf maximaal 40 procent van zijn normale omzet te halen. Ook voor 2021 rekent de touroperator op een halvering van de normale inkomsten, schrijft NRC.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van