Opvallend veel nieuwe webshops

Nog weinig zaken op de fles, maar bedrijvigheid neemt rap af

17 augustus 2020 06:32 Aangepast: 17 augustus 2020 07:01
De coronacrisis zet een rem op de groei van de bedrijvigheid in Nederland. Beeld © ANP

Er zijn het afgelopen kwartaal flink minder bedrijven gestart in Nederland. Het aantal faillissementen neemt langzaam toe.

Terwijl er vlak voor de uitbraak van het coronavirus nog een flinke stijging was van het aantal startende bedrijven, is dat in het tweede kwartaal stevig afgenomen.

In het eerste kwartaal kwamen er 80.666 bedrijven bij, in het tweede kwartaal ging het om 56.132 nieuwe bedrijven. Dat betekent een daling van 30,4 procent, blijkt uit cijfers van kredietmanagementbureau Graydon.

'Plannen in de ijskast'

Aangezien er doorgaans meer ondernemers starten in januari dan in andere maanden, is het ook goed om het aantal starters te vergelijken met dezelfde periode vorig jaar. Ook dan is sprake van een forse daling: ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019 daalde het aantal startende bedrijven met 18,8 procent.

Toch is het lastig om de daling volledig toe te schrijven aan de coronacrisis, zegt Graydon-directeur Gert van den Berg. "Ook in andere jaren zien we een piek in het aantal nieuwe bedrijven in het eerste kwartaal. Maar ongetwijfeld zijn er ondernemers die hun plannen voor een nieuw bedrijf voorlopig in de ijskast hebben gezet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hardste klap ooit gemeten: economie krimpt met 8,5 procent

Webwinkel is populair

Zij die wel een onderneming startten, kozen opvallend vaak voor een webwinkel. In de sector groot- en detailhandel zijn de afgelopen zes maanden 20,4 procent meer starters geregistreerd. Maar liefst 90 procent daarvan begon een webshop.

Uit de cijfers van Graydon blijkt verder dat voorlopig nog geen sprake is van een faillissementsgolf. In het eerste half jaar van 2020 steeg het aantal ondernemingen dat failliet ging naar circa 2000. Dat is een relatief kleine stijging ten opzichte van het eerste half jaar van 2019, namelijk 2,6 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootste afname werkgelegenheid in eurozone ooit, vooral flexwerker de dupe

Stilte voor de storm 

De grote vraag blijft of dit stilte voor storm is. Zal er later dit jaar alsnog een stroom van faillissementen volgen, als de noodsteunprogramma's van de overheid aflopen? Graydon verwacht in elk geval een verdere toename van faillissementen in het derde en vierde kwartaal.

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat de Nederlandse economie van april tot juni met 8,5 procent is gekrompen door een combinatie van minder uitgaven door consumenten, minder investeringen en minder export. De zwaarst getroffen sectoren laten zich raden: de horeca en recreatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van