Bedrijven

Voor derde kwartaal op rij verlies voor Tata Steel

13 augustus 2020 20:34 Aangepast: 13 augustus 2020 20:46
Het eindproduct bij Tata Steel in het Britse Wolverhampton Beeld © Getty

Staalproducent Tata Steel heeft in de maanden april, mei en juni verlies geleden. Dat gebeurde in de twee kwartalen daarvoor ook al. De stilgevallen economie door de corona-uitbraak wordt nu als reden gegeven. Maar het bedrijf denkt dat ondanks dat de coronacrisis bedreigend blijft, het ergste voorbij is.

Topman Tata is voorzichtig optimistisch.

Onder meer in thuisland India werd door de lockdown de productie van staal gehinderd, maar ook de vraag kwam een stuk lager uit. Bestuursvoorzitter T.V. Narendran van Tata Steel zei vandaag ondanks de negatieve trend "voorzichtig optimistisch”  te zijn en “dat het ergste achter de rug is".

De omzet daalde 32 procent tot 2,7 miljard euro. Het nettoverlies daarbij bedroeg bijna een half miljard euro.

In Europa daalde de omzet met 14 procent minder hard. De vraag bij de Europese staalbedrijven van Tata Steel in Groot Brittannië en in IJmuiden daalde ook vanwege corona. De productie bij grote klanten zoals de auto-industrie in Europa viel vaak stil.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Geen gedwongen ontslagen bij Tata in IJmuiden

Geen ontslagen

In IJmuiden brak eerder deze zomer voor het eerst in bijna 30 jaar een staking uit onder het Tata-personeel. Tata Steel Europe had namelijk een plan om 1600 banen te schrappen in Nederland. Begin juli is afgesproken dat er bij de komende reorganisatie bij Tata Steel Europa geen werknemers in IJmuiden worden ontslagen.

Er zullen vanwege de slechte staalmarkt nog wel banen verdwijnen. Dat zal echter kunnen worden opgevangen via natuurlijk verloop en door minder nieuwe werknemers aan te nemen. Ook kunnen werknemers elders binnen de organisatie worden herplaatst, als hun arbeidsplaats vervalt.

Verder is het werkgelegenheidspact, waar afspraken in staan over baanbehoud, verlengd met vijf jaar tot 1 oktober 2026.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van