Ga naar de inhoud
Crisis hakt erin

NS diep in de rode cijfers ondanks miljard overheidssteun

Reizigers op het station desinfecteren hun handen. Beeld © ANP

De NS heeft een vreselijk halfjaar achter de rug. Het spoorbedrijf zette een nettoverlies in de boeken van 185 miljoen euro. Als het bedrijf geen steun van overheden had gekregen was het verlies nog vele malen groter geweest.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die vanochtend zijn gepubliceerd.

De NS lijdt onder de coronapandemie. In Nederland, maar ook bij dochterbedrijven in het Verenigd Konikrijk en Duitsland, werd slechts een fractie van het normale aantal passagiers vervoerd. Daardoor liep het bedrijf veel inkomsten mis. Zonder steun was de NS voor meer dan een miljard het schip in gegaan.

Britten zijn gul

Vooral de overheid in het VK trok trouwens de portemonnee. De NS kreeg daar 100 procent van het omzetverlies door covid vergoed, wat neerkwam op 703 miljoen euro. Van de Nederlandse overheid kreeg de NS 351 miljoen euro, plus nog eens 9 miljoen aan NOW-steun.

Al bij al blijft er een operationeel verlies over van 52 miljoen euro. Dat het nettoverlies zoveel hoger uitpakt, heeft vooral een boekhoudkundige reden. De NS heeft namelijk 107 miljoen moeten afboeken op de zogenoemde 'latente belastingvorderingen': geld wat ze eigenlijk nog tegoed hebben van de fiscus.

Oude verliezen verrekenen

Zo'n vordering ontstaat als een bedrijf verliezen maakt of bepaalde kosten, die het in latere jaren mag verrekenen met de winstbelasting. Omdat de NS nu verwacht dat het aantal reizigers nog jaren lager zal blijven dan verwacht en er dus ook minder winst gemaakt zal worden, zal er dus ook minder winstbelasting betaald worden. Dat betekent dan weer dat er ook minder te verrekenen valt: 107 miljoen, denkt de NS.

Directeur Roger van Boxtel zegt dat de overheid met meer geld over de brug moet komen, om ook de komende jaren te kunnen overleven. "De Nederlandse ov-sector moet zich aanpassen, maar gaat het niet redden zonder verdere steun."

Dit is een artikel van