Bedrijven

KLM schrapt eenzijdig beloofde loonsverhoging, vakbonden verbijsterd

13 augustus 2020 18:02 Aangepast: 14 augustus 2020 06:17
KLM-personeel op Schiphol Beeld © Getty

KLM gaat de loonsverhoging die deze maand zou ingaan voor het personeel schrappen.  Die verhoging van 2,5 procent was vorig jaar na lang onderhandelen overeengekomen met de vakbonden. Maar nu KLM zo in de problemen zit en duizenden banen verdwijnen, heeft de vliegmaatschappij er eenzijdig een streep doorgezet.

"Door de warmte kan iedereen wel eens vreemde dingen gaan zeggen."

De salarisverhoging voor alle 33.000 medewerkers zou KLM 50 miljoen extra aan kosten hebben opgeleverd. KLM zegt in een verklaring dat het niet gaat om afstel maar om om uitstel. Tot wanneer is niet duidelijk.

De maatschappij zegt niet anders te kunnen, omdat de situatie tijdens de salarisonderhandelingen vorig jaar totaal anders was dan nu. KLM was vorig jaar winstgevend. En verliest nu 10 miljoen euro per dag.

‘'KLM bevindt zich in een crisis van ongekende omvang sinds de uitbraak van het COVID-19-virus. Het halfjaarresultaat is het slechtste ooit", zo zegt het bedrijf in een verklaring. 

Het bedrijf maakte twee weken geleden bekend dat er veel ontslagen gaan vallen in de komende tijd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Massaontslag bij KLM, 1500 banen geschrapt

Niet te veroorloven

KLM moet in oktober een plan presenteren om overheidssteun te krijgen. Het maakt al voor honderden miljoenen euro’s gebruik van de NOW-regeling om salarissen te betalen, maar er zijn ook miljarden toegezegd door de overheid aan leningen en garantiestellingen.

Daarvoor moeten wel de kosten omlaag, zegt KLM. "In deze context kan KLM het zich nu niet veroorloven om in augustus de salarisverhoging door te voeren. Maatschappelijk niet, financieel niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KLM-piloten: directie laat ons bungelen

Vakbonden woest of tonen begrip 

KLM heeft de vakbonden gevraagd in te stemmen met het bevriezen van de lonen. Maar die zijn het daar niet allemaal mee eens, zegt KLM:

"De vakbonden hebben echter niet (onvoorwaardelijk) kunnen instemmen met uitstel van de loonsverhoging. Daarom kan KLM niet anders dan dit eenzijdige besluit nemen." 

FNV liet weten dat er niet aan het maandsalaris over de hele breedte gezeten mocht worden. "2,5% is voor alle medewerkers dezelfde bijdrage, terwijl nu het nu juist zou moeten zijn: de breedste schouders dragen de zwaarste lasten." De bond overweegt een stap naar de rechter. 

Er zijn acht bonden die KLM-personeel vertegenwoordigen. 

Robert Swankhuizen van vakbond voor luchtvaarttechnici NVLT reageerde verbijsterd: " Door de warmte kan iedereen wel eens vreemde dingen gaan zeggen. Eenzijdig een cao-afspraak opzeggen is vreemd. De bonden worden zo door KLM buiten spel gezet."  Hij denkt dat de eenzijdige actie van KLM 'puur een gebaar is naar de politiek.' 

'Logisch' 

Voorzitter Willem Schid van pilotenbond VNV noemt het een logische stap maar hekelt de manier waarop die is gezet. "Hiermee wordt de overlegverplichting en het arbeidsrecht terzijde geschoven zonder een goede reden." 

Vakbond De Unie was vanmiddag niet bereikbaar voor een reactie. En de bond voor cabinepersoneel VNC wil de brief van KLM nog bestuderen en nog niet reageren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van