Noodklok

'Zonder nieuwe steun verdwijnt helft banen evenementensector'

14 augustus 2020 06:16 Aangepast: 14 augustus 2020 08:58
Na alarmlicht verdween het Amsterdamse Concertgebouw dinsdag in de duisternis. Beeld © Red Alert

Als de overheidssteun aan de evenementensector in oktober niet wordt verlengd, zal dit jaar ruim de helft van de werknemers in die sector zijn baan kwijtraken. Daarvoor waarschuwen organisatoren van congressen en festivals en hun leveranciers.

Afgelopen dinsdag om 21 uur zetten bedrijven die actief zijn in de evenementensector honderden iconische gebouwen in Nederland in rood licht. Om 23.55 ging de stekker eruit, en verdwenen de stadions, monumenten, theaters en poppodia in de duisternis.

Met deze 'Red Alert' vraagt de sector aandacht voor de ernstige continuïteitszorgen.

Johan Cruijff Arena in het rood. Johan Cruijff Arena in het rood.

"Helemaal overeenkomstig met het karakter van onze normale werkzaamheden was dit een publieksvriendelijke actie", zegt ondernemer Gert-Jan Gomes, mede-eigenaar van DSL Geluid- en Lichtverhuur en voorzitter van de Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen (VTTE). "Maar de boodschap is duidelijk: het is Code Rood, en 5 voor 12."

André Rieu

Die boodschap bracht entertainmentkeizer André Rieu zaterdag ook. Tijdens een interview met het AD in zijn Limburgse kasteeltje stelde Rieu dat zijn bedrijf met 120 werknemers in vaste dienst volgend jaar bankroet zal zijn, als de overheidssteun voor de sector dit najaar niet wordt voortgezet. "Houdt dit nog een jaar aan, dan ben ik failliet. En met mij 95 procent van alle entertainmentbedrijven."

Als gevolg van de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, zit de evenementenbranche in de hoek waar de zwaarste klappen vallen. Sinds maart ligt de branche vrijwel volledig plat. Dat geldt voor zowel de zakelijke evenementen zoals congressen en beurzen, als voor de publieksevenementen als festivals en concerten.

Economisch belang

Gomes van de VTTE, die de belangen behartigt van vooral technische toeleveranciers van publieksevenementen, wijst op het enorme economische belang van de sector. "Er werken 100.000 werknemers, die samen goed zijn voor een omzet van 7,4 miljard euro."

Volgens de ondernemer wordt dat niet altijd begrepen. "Het publiek ziet alleen de mensen op het podium; er zit echter een hele piramide van toeleveranciers achter."

Die worden vrijwel allemaal hard geraakt, aldus de ondernemer. "Uit onderzoek bleek dat hun gemiddelde omzet sinds maart 85 procent lager ligt dan normaal. Wij bezorgen onze bezoekers een prachtige belevenis, maar dat kan grotendeels verdwijnen. Bedrijven vallen om, mensen gaan elders werken en het is maar de vraag of je die ooit nog terugkrijgt."

John Frostbrug in Arnhem John Frostbrug in Arnhem

Versoepeling geen soelaas

In tegenstelling tot andere door corona zwaar getroffen sectoren als de horeca en het toerisme, heeft de versoepeling van de maatregelen in juni en het goede zomerweer voor deze sector weinig soelaas gebracht.

"Je kunt wel weer wat, maar met een fractie van de normale bezoekersaantallen zijn evenementen eigenlijk niet rendabel te maken", aldus directeur Riemer Rijpkema van CLC-vecta, de branchevereniging van bedrijven in de zakelijke evenementenbranche.

"Als dit veel langer gaat duren, moet het hele bedrijfsmodel veranderen. Dat gaat sowieso leiden tot afslanking en verdwijning van bedrijven die de balans niet juist krijgen."

Ontslagen en faillissementen

Dat is de afgelopen maanden al zichtbaar in ontslagrondes en faillissementen. Zo verdwenen honderden banen bij bedrijven als het Amsterdamse congrescentrum RAI, cateraar Maison van den Boer, concertorganisator Mojo en poppodia Ziggo Dome, Afas Live en Paradiso.

Dat reorganisaties niet alle bedrijven konden redden, bleek uit een golf van faillissementen in de sector. Naast kleinere toeleveranciers gingen ook grote evenementenbedrijven als JMT op de fles.

ZiggoDome in Amsterdam ZiggoDome in Amsterdam

'Overheidssteun noodzaak'

Rijpkema van CLC-vecta zegt er momenteel van uit te gaan, dat 30 procent van de werkgelegenheid zal verdwijnen. Maar als de steunmaatregelen van de overheid die lopen tot oktober niet worden verlengd, kan dat percentage véél hoger uitvallen. "Wij denken dat dan nog voor het eind van dit jaar minstens 50 procent van de mensen zijn baan verliest."

Die inschatting maakt ook Gomes voor de technische toeleveranciers van de publieksevenementen. "Wij zitten dan zeker ook op 50 procent. Het is eigenlijk al knap dat bedrijven het zo lang uithouden. Dat is te danken aan de steun, maar komt ook omdat het vaak gezonde bedrijven zijn. Veel ondernemers hebben hun spaarpotten aangesproken, maar die beginnen nu leeg te raken. Voortzetting van de steun is gewoon noodzaak."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van