Nieuw hoofdstuk handelsoorlog

Chinese bedrijven rennen naar Wall Street als gevolg van conflict

13 augustus 2020 12:21 Aangepast: 13 augustus 2020 13:51
Een auto van het Chinese XPeng, dat snel naar de beurs in New York wil. Beeld © Imagine China

De verhoudingen tussen de VS en China verslechteren haast met de dag, maar juist nu regent het Chinese beursgangen in de VS. Haast is namelijk geboden: binnenkort zou dat wel eens onmogelijk kunnen worden.

Dat is het gevolg van steeds verder oplopende spanningen tussen de twee grootmachten. De relatie staat al jaren onder druk, onder meer door de handelsoorlog. De uitbraak van het coronavirus en China's harde ingrijpen in Hongkong hebben de zaak alleen maar erger gemaakt.

Inzage in stukken

Vorige week kwam een presidentiële werkgroep met een aantal aanbevelingen die zeer grote gevolgen kunnen hebben voor Chinese bedrijven, die de afgelopen jaren maar wat graag geld ophaalden op de Amerikaanse beurzen.

In een aanbeveling aan beurswaakhond SEC schrijft de werkgroep dat bedrijven uit landen met niet transparante boekhoudregels (lees: China) de Amerikaanse beurswaakhond inzage moeten geven in de vertrouwelijke stukken van de accountant.

Gedwongen vertrek

En dat is een vergaande eis want Chinese bedrijven mogen dat soort vertrouwelijke bedrijfsinformatie niet delen. En dus zitten ze straks klem tussen de eisen van twee overheden.

Bedrijven die niet aan de eisen voldoen, worden gedwongen om van de Amerikaanse beurs te vertrekken of komen überhaupt niet in aanmerking voor een beursgang. De Amerikaanse senaat stemde eerder al unaniem voor een wet met een gelijkaardige strekking.

Storm

Een beroerde tijd dus voor Chinese bedrijven om geld op te halen in de VS, zou je denken. Maar het loopt juist storm.

KE Holdings, een Chinees vastgoedbedrijf, kondigde vorige week en een dag na de bekendmaking van het Witte Huis een beursgang aan in New York. Het bedrijf wil zeker 1,9 miljard dollar (1,6 miljard euro) ophalen. De Chinese maker van elektrische auto's XPeng deed hetzelfde. Dat bedrijf hoopt naar verluidt een half miljard bij investeerders op te halen.

Een paar weken geleden ging Li Auto, een andere Chinese autobouwer, al naar de beurs in New York en fintechstartup Lufax is hetzelfde van plan. Volgens de Nikkei Asian Review waren Chinese beursgangen in de VS dit jaar al goed voor 4 miljard dollar aan opgehaald geld. Dat is nu al meer dan in heel 2019.

Compromis?

Dat de Chinese bedrijven juist nu staan te dringen heeft te maken met de mogelijkheid die opengelaten wordt om toch een compromis te bereiken, vertelt een Wall Street-bankier aan de Aziatische zakenkrant. Bedrijven die al een beursnotering hebben, krijgen namelijk tot 1 januari 2022 de tijd om aan de regels te gaan voldoen. De hoop is dat dat genoeg tijd is om tot een werkbaar compromis te komen.

Daar is wat ruimte voor, omdat de Amerikanen voorstellen dat als een bedrijf wettelijk niet aan de verplichting kán voldoen om de accountantsstukken te overhandigen aan de toezichthouder, zij ook een extra Amerikaanse accountant in de arm mogen nemen. Die is wel te controleren door de toezichthouder in de VS. Onduidelijk is of de Chinezen daarmee akkoord willen gaan en onder welke voorwaarden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo ruïneert Chinese machtsgreep economie Hong Kong

De hoop is dan dat bedrijven nog voor de nieuwe regels van kracht worden een beursnotering weten te verzekeren en erop gokken dat er dan binnen een jaar overeenstemming kan worden bereikt tussen de VS en China over het gebruik van een extra accountant.

Als een bedrijf niet aan de regels kan voldoen en gedwongen wordt om de beurs te verlaten, moet dat binnen drie jaar geregeld zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van