Ga naar de inhoud
Nieuwe strategie

Aegon heeft het zwaar: nieuwe baas gooit bedrijf op de schop

Lard Friese

Verzekeraar Aegon heeft een beroerde eerste helft van het jaar achter de rug. De winst kelderde, het dividend wordt geschrapt en de financiële doelen worden ingetrokken. Lard Friese, de nieuwe topman, wacht een zware klus.

Het was de eerste keer dat Friese de cijfers van Aegon mocht presenteren en hij had geen goed nieuws voor beleggers. Het bedrijf wordt hard geraakt door de coronacrisis en het heeft problemen in de Verenigde Staten.

Er overleden daar meer klanten dan verwacht. Daardoor moest er meer geld worden uitgekeerd, meer dan gewoonlijk aan overlijdensuitkeringen. Ook de lage rente speelde het bedrijf parten.

Geen leuke mededeling

Voor beleggers had de nieuwe topman geen leuke mededeling: het dividend van 2019 wordt niet uitgekeerd en het dividend van dit jaar zal fors lager zijn. Concurrenten ASR en NN Group, de voormalige werkgever van Friese, kondigden de afgelopen tijd juist aan dat ze weer dividend gingen uitkeren.

Het aandeel wordt afgestraft op het nieuws. Aegon staat halverwege de handelsdag ruim 10 procent lager. Daarmee is de winst van de hele maand augustus in een klap weggevaagd.

Verzekeraars
Verzekeraars geraakt door coronacrisis
Verzekeraars NN, ASR en Aegon schorten dividend op om coronacrisis

Nieuwe man, nieuwe strategie

En dus moet er wat gaan veranderen bij het bedrijf. "Het is geen gemakkelijk besluit", zegt de topman in gesprek met RTL Z. Maar het is volgens hem nodig om het bedrijf er weer bovenop te krijgen. 

In ieder geval gaat hij vier veranderingen doorvoeren. De balans moet versterkt worden. De schuld moet worden afgebouwd en Aegon wil een grotere buffer hebben, meer geld achter de hand. "Om dat te kunnen doen hebben we besloten om het slotdividend in te houden en het dividend voor dit jaar te verlagen." 

Ook moet er een andere managementcultuur komen, moet het bedrijf efficiënter gaan werken en komt er meer strategische focus. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. Aan het einde van het jaar komt er een strategie-update en wordt precies uit de doeken gedaan hoe de plannen er in de praktijk uitzien. 

Wordt Aegon kleiner?

Een van de mogelijke onderdelen van dat plan is dat Aegon een stukje kleiner wordt. De verzekeraar is op dit moment actief in twintig landen, verspreid over Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. De vraag is volgens Friese of het in al die landen actief moet blijven. De aanwezigheid in die markten wordt tegen het licht gehouden.

In Nederland blijft Aegon sowieso, net als in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook Brazilië en China zullen niet snel verlaten worden, die worden gezien als groeimarkten.

Waar Aegon vertrekt is niet duidelijk. "Sowieso moeten ze weg uit landen waar ze geen dominante positie hebben", zegt analist Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Dan is het gewoon beter om zo'n land te verlaten", aldus de analist. Corné van Zeijl denkt dat het niet gek is als ze weggaan uit Oost-Europese landen. Hij denkt aan bijvoorbeeld Hongarije.

'Het loopt al decennia niet'

De Vereniging van Effectenbezitters is blij dat Aegon gaat ingrijpen. Alleen had dat wel wat eerder gemogen. "Aegon rendeert al tien tot twintig jaar onvoldoende", zegt adjunct-directeur Errol Keyner. "In de jaren 90 waren de waarderingen overdreven, te optimistisch." 

Hij is kritisch op het plan om onderdelen af te stoten. "Ik vraag me echt af wat je daar mee opschiet. Je zult moeten afwaarderen of een slechte prijs moeten accepteren, als je iets verkoopt. Ook Friese zal dan de pijn moeten nemen, iets dat voorgangers niet hebben gedaan."

Er had eerder en 'radicaler' ingegrepen moeten worden, betoogt Keyner. "Ze hadden sneller moeten erkennen dat er pijn in de balans zat. Dus hadden moeten afschrijven. Ook hadden ze moeten ingrijpen in de kosten. Dan bedoel ik niet de directie, maar het middenmanagement. Zij lopen jaarlijks met tonnen naar huis."

Lard Friese: de man van de transfer

De overstap van Lard Friese kwam vorig jaar als een grote verrassing. Jarenlang was hij de grote man bij NN Group, maar hij besloot om Alex Wynaendts op te volgen bij Aegon. Het is vrij bijzonder in de Nederlandse financiële sector dat een topman overstapt naar een directe concurrent.

Friese was sinds 2008 werkzaam bij NN. De eerste jaren gaf hij leiding aan de Nederlandse tak en vanaf 2014 als de baas van de groep. Hij stapte vorig jaar augustus per direct op en begon in maart dit jaar aan zijn klus bij Aegon.

Hij zegt dat hij met plezier bij NN heeft gewerkt. "Het bedrijf staat er goed voor. Heb daar ruim tien jaar tevreden gewerkt. Dus ik vond het goed om voor een nieuwe uitdaging te gaan. Bovendien stond er een goede opvolger klaar." Die opvolger is David Knibbe. 

Topmannen
Transfermarkt voor topmannen
Topmannen cashen dankzij transfercarrousel verzekeraars
Dit is een artikel van