Leningen niet terugbetaald

Rabobank stopt 1,4 miljard in stroppenpot en ziet winst slinken

13 augustus 2020 09:21 Aangepast: 13 augustus 2020 09:54
Volgens Rabo-topman Wiebe Draijer zijn de omstandigheden nooit eerder zo snel veranderd als afgelopen halfjaar. Beeld © ANP

Door de coronacrisis moet Rabobank extra geld opzij zetten. De bank voorziet verliezen op leningen die door de coronacrisis nooit zullen worden terugbetaald en heeft 1,4 miljard euro extra in de stroppenpot gestopt.

Door deze voorzieningen kwam de nettowinst van de bank over het eerste halfjaar uit op 227 miljoen euro. Dat is 81 procent lager dan in het eerste halfjaar van 2019.

"De omstandigheden zijn nooit eerder zo snel veranderd als afgelopen halfjaar", zegt Rabo-topman Wiebe Draijer in een toelichting. "De impact van covid-19 is enorm."

In een update in mei sprak Rabobank al de verwachting uit dat het in 2020 zo'n 2 miljard euro apart zou moeten zetten voor slechte leningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank: corona is harde klap voor winst in 2020

'Generieke voorzorgsmaatregelen'

Draijer benadrukt dat de voorzieningen voor een groot deel 'generieke' voorzorgsmaatregelen zijn, die banken volgens boekhoudregels moeten nemen bij een verslechtering van de economie. "Het is een voorbereiding op problemen die nog kunnen ontstaan."

Naast de uitbraak van het coronavirus, houdt de bank ook last van de van de lage rentes, die door stimuleringsingrepen van centrale banken niet snel zullen stijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ECB vraagt banken zich verder schrap te zetten voor zware tijden

Geen dividend

Rabobank zal over heel 2020 geen dividend uitkeren aan zijn certificaathouders, althans niet in contanten. Daarmee volgt het een aanbeveling op van de Europese Centrale Bank.

De ECB wil dat banken ten minste tot januari 2021 geen dividend uitkeren, geen eigen aandelen inkopen en terughoudend zijn met bonussen. Dat moet ertoe leiden dat banken genoeg kapitaal in huis houden om tijdens de coronacrisis geld te kunnen uitlenen aan bedrijven en om de buffers op peil te houden.

Rabobank houdt wel de mogelijkheid open tot een dividenduitkering in de vorm van Rabo-certificaten. Volgens de bank zou dat in lijn zijn met de aanbevelingen van de ECB. 'We willen benadrukken dat we veel waarde blijven hechten aan onze langdurige relatie met particuliere beleggers en institutionele investeerders', aldus de bank in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabo moet van DNB tienduizenden klanten opnieuw controleren op witwassen

Onzekerheid voert boventoon

Economen van Rabobank houden rekening met een krimp van de wereldeconomie van ruim 4 procent in 2020, met een neergang van 5,7 procent in Nederland. Voorafgaand aan de coronacrisis had Rabobank volgens Draijer een gezonde kapitaalpositie.

In het tweede halfjaar voert wat Rabobank betreft onzekerheid nog altijd de boventoon, omdat het niet duidelijk is hoe lang de pandemie aanhoudt.

Een ander punt van onzekerheid is een mogelijke boete van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Die droeg de bank op om voor 1 april 40.000 klantdossiers nog eens door te lichten op mogelijke witwasrisico's, omdat de eerdere onderbouwing daarvan onvoldoende was.

Rabobank stelt dat het nog niet bekend is wat het oordeel van DNB zal zijn en hoopt zelf op meer duidelijkheid in het najaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van