Bedrijven

Werkgevers eisen verplichte coronatest voor personeel

12 augustus 2020 17:40 Aangepast: 12 augustus 2020 17:58
Werkgevers pleiten voor een verplichte test Beeld © Getty

Werknemers die in contact zijn gekomen met mensen die met het coronavirus zijn besmet, moeten zich verplicht laten testen. En bij een negatieve uitslag meteen weer aan het werk. Daarvoor pleiten werkgeversorganisaties als VNO-NCW.

Ze zijn bang dat de thuisquarantaine die minister De Jonge verplicht er anders voor zorgt dat teveel werknemers die nodig zijn op de zaak, thuis blijven.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei deze week dat iemand verplicht twee weken in quarantaine moet als na onderzoek van de GGD blijkt dat hij of zij in contact is geweest met een met het coronavirus besmet persoon. Werkgevers vrezen dat de continuïteit van hun bedrijf daarmee gevaar loopt. 

"Lang niet iedereen kan vanuit huis werken en de rekening daarvoor ligt bij de werkgever, die het loon moet doorbetalen", zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof. Volgens hem hebben veel bedrijven het tijdens de coronacrisis al moeilijk genoeg. "We kunnen ons niet permitteren dat grote groepen mensen onnodig thuiszitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

34 graden buiten, 39 graden koorts: corona in deze bloedhitte

'Paniekerig'

Ook in de Tweede Kamer is er kritiek op de quarantaine die het kabinet wil opleggen aan mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Tijdens een spoeddebat over de opleving van de uitbraak van het virus werd duidelijk dat D66 het totaal niet ziet zitten. Fractieleider Rob Jetten noemde het plan  'paniekerig' en 'disproportioneel'. Daarin wordt de regeringspartij gesteund dor oppositiepartij PVV.

De werkgevers willen hun werknemers kunnen verplichten om zich snel te laten testen op het coronavirus. Ook als ze terugreizen uit zogenoemde oranje of rode gebieden. "Wie niet is besmet, hoeft niet thuis te blijven en kan weer aan het werk", vindt Vonhof.

Minister de Jonge zei deze week dat op naleving gecontroleerd gaat worden. "Wie zich niet aan een opgelegde gedwongen quarantainemaatregel houdt, pleegt een strafbaar feit." De strengere regels moeten halverwege volgende week ingaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van