Als een initiatiefwet van GroenLinks wordt aangenomen, die ervoor zorgt dat multinationals die Nederland verlaten een flinke rekening gepresenteerd krijgen, gaat het geplande vertrek van het hoofdkantoor uit Rotterdam niet door. Volgens Unilever zou dat dan 'niet in het belang zijn van Unilever, zijn aandeelhouders en andere belanghebbenden'.
Dat staat in documenten die Unilever vanochtend heeft gepubliceerd over het voornemen om het hoofdkantoor in Rotterdam op te doeken. Nu heeft het bedrijf nog een ingewikkelde juridische structuur met twee hoofdkantoren en twee soorten aandelen. Dat moet straks tot het verleden behoren.
Exitpremie
Daardoor is Unilever straks helemaal geen Nederlands bedrijf meer. Maar dat betekent ook dat de Nederlandse schatkist straks niet meer profiteert van winsten die in de afgelopen jaren wel in Nederland zijn opgebouwd en de dividendbelasting die wordt betaald als die winsten worden uitgekeerd aan aandeelhouders.
Daarom besloot GroenLinks om een initiatiefwet in te dienen die ervoor moet zorgen dat bedrijven die verhuizen naar een land zonder dividendbelasting (zoals het VK) een flinke exitpremie aan de belastingdienst gaan betalen, om de misgelopen belastinginkomsten te compenseren.

Het wetsvoorstel is bedoeld om grote bedrijven in Nederland te houden. En als de wet er komt, lijkt het ook te werken.
11 miljard
Unilever heeft berekend dat het 11 miljard euro kwijt zou zijn als de wet, in huidige vorm, daadwerkelijk aangenomen zou worden. "Het bestuur gelooft dat doorgaan met de unificatie, als dat zou resulteren in een exitpremie van zo’n 11 miljard euro, niet in het belang zou zijn van Unilever, zijn aandeelhouders en andere belanghebbenden."
Groenlinks-Kamerlid en initiatiefnemer van de wet Bart Snels is buitengewoon blij met de woorden van Unilever. "Dat was precies de bedoeling van de wet", zegt hij in een reactie aan RTL Z. "Als de wet wordt aangenomen, dan blijven ze. Dit bericht helpt om ervoor te zorgen dat er een meerderheid in de Kamer komt."

Unilever schrijft dat het nog niet duidelijk is wat de impact precies gaat zijn op de plannen, omdat het nog niet duidelijk is hoe aannemelijk het is dat de wet daadwerkelijk door de Eerste- en de Tweede Kamer wordt goedgekeurd en in welke vorm.
Maar Snels zegt vol vertrouwen te zijn dat zijn plan ook echt gaat slagen, juist omdat Unilever Kamerleden nu een extra goede reden geeft om voor de wet te stemmen.
Juridisch in de haak?
Het wetsvoorstel ligt inmiddels voor bij de Raad van State. Het adviesorgaan is gevraagd om met spoed een advies uit te brengen. Unilever denkt wel te weten hoe dat advies zal luiden. Volgens de levensmiddelengigant druist de wet in tegen Europese wetgeving en het belastingverdrag tussen het VK en Nederland.
Toch reageerden veel politieke partijen niet negatief op het voorstel. Drie van de vier coalitiepartijen (ChristenUnie, D66 en CDA) hebben al laten weten in principe positief tegenover het plan te staan, hoewel steun wel afhangt van de vraag of het juridisch in de haak blijkt te zijn.
Aandeelhouders spreken op 21 september
Snels verwacht dat de behandeling van de spoedwet al eind augustus kan beginnen. Haast is dan ook geboden, want op 21 september moeten de Nederlandse aandeelhouders al stemmen over het voorstel om het Rotterdamse hoofdkantoor op te doeken.
Unilever is van plan om per 22 november officieel het Rotterdamse hoofdkantoor op te doeken en verder te gaan als een volledig Brits bedrijf.