Ga naar de inhoud
Geen Nederlands bedrijf meer

Unilever hoopt op 22 november helemaal Brits te zijn

Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld © Hans van Rhoon

Als alles verloopt zoals gepland, is Unilever vanaf 22 november een volledig Brits bedrijf. De multinational is al sinds de jaren ’30 half Nederlands en half Brits, maar het maakte eerder al bekend dat het van die ingewikkelde constructie af wil.

Als de aandeelhouders instemmen met het voorstel wordt Unilever straks een bedrijf met slechts een hoofkantoor en een soort aandelen. Nu heeft het nog twee hoofdkantoren, in Rotterdam en Londen, en twee soorten aandelen die worden verhandeld in Amsterdam en Londen.

Unilever
Lees ook:
Unilever wordt Brits: kabinet verliest strijd van machtige beleggers

Vandaag maakte het bedrijf bekend hoe de nabije toekomst eruit gaat zien en wat de belangrijkste data zijn in het proces om helemaal Brits te worden.

21 september en 12 oktober

Op 21 september kunnen de Nederlandse aandeelhouders zich uitspreken over de voorgenomen plannen, dan staat er een bijzondere aandeelhoudersvergadering op de planning. Minimaal 50 procent van de aandeelhouders moet daar instemmen met het voorstel. Veel aandeelhouders zullen echter al eerder elektronisch hun stem uitbrengen, dat kan tot uiterlijk 14 september.

Daarna moeten op 12 oktober ook de houders van Britse aandelen Unilever nog hun goedkeuring geven. Daar geldt dat 75 procent van de aandeelhouders moet instemmen met de operatie.

Als dat allemaal is gelukt, hoopt Unilever dus per 22 november op papier te verhuizen naar het VK. De laatste dag dat er in de Nederlandse aandelen kan worden gehandeld, is 20 november

Unilever
Lees ook:
Unilever ziet af van verhuizing hoofdkantoor naar Rotterdam

Toch is het allemaal nog niet helemaal zeker, want de aandeelhouders moeten dus nog wel akkoord gaan. Toen Unilever twee jaar geleden helemaal Nederlands probeerde te worden, kwamen vooral Britse aandeelhouders in verzet, en uiteindelijk werd de stemming geschrapt omdat de benodigde meerderheid niet gehaald ging worden.

Het Britse verzet in 2018 kwam vooral voort uit het feit dat Unilever, als het een Nederlands bedrijf zou worden, de Britse beursnotering zou moeten laten varen. Daardoor keerden een aantal belangrijke advieskantoren voor grote aandeelhouders zich tegen het voorstel.

Obstakel uit de weg

Een van de kantoren was het Londense PIRC. "Sommige aandeelhouders zouden gedwongen moeten verkopen", zegt Tim Bush van PIRC tegen RTL Z over het voorstel van twee jaar terug. "Wat het bedrijf nu heeft aangekondigd is een hoofdkantoor in Londen met een beursnotering in Londen en Amsterdam."

De uiteindelijke adviezen aan aandeelhouders willen meerdere kantoren pas later bekendmaken, maar 'een significant obstakel is uit de weg geruimd', zegt Bush over het voorstel voor één hoofdkantoor in Londen.

Dit is een artikel van