Bezuinigingen NS

Vakbonden en NS nog niet eens, spoorakkoord op langere baan geschoven

08 augustus 2020 15:36 Aangepast: 08 augustus 2020 15:37
(Archieffoto) Beeld © ANP

De verschillende spoorvakbonden, de centrale ondernemingsraad en de NS zijn het na een tweede gespreksronde nog niet eens geworden over de bezuinigingen bij de spoorwegen.

Door corona wordt er veel minder met de trein gereisd en dus moet de NS bezuinigen. Sinds deze week wordt er daarom onderhandeld over een 'werkgelegenheidspact'.

Akkoord duurt nog wel even

Het liefst had de NS gisteren al een akkoord gesloten met de bonden, maar die zijn nog lang niet overtuigd, schrijven ze gezamenlijk. Die willen eerst het voorstel van de NS overleggen met hun leden. En dat kan door vakanties nog wel even duren, waarschuwen ze al.

"De plannen van de NS zijn namelijk zeer ingrijpend voor de organisatie en veel medewerkers", schrijven ze. De NS maakte zelf bekend dat er 2300 banen moeten sneuvelen. Om gedwongen ontslagen te vermijden, hoopt de NS dat het personeel - en dus de vakbonden - zich flexibel wil opstellen.

Flexibiliteit gevraagd

Met flexibel opstellen moet worden gedacht aan ander werk, werken op andere locaties of op andere tijdstippen. Ook om- en bijscholen hoort daarbij. Verder wil de NS twee jaar lang alle lonen bevriezen.

De bonden zien liever helemaal geen bezuinigingen en hebben er bij de NS opnieuw op aangedrongen om samen naar de minister te gaan, zodat hij wellicht de portemonnee trekt. "De NS is tot op heden niet ingegaan op onze uitnodiging", schrijven de bonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel moet inleveren: NS wil salarissen bevriezen

Leden zijn aan de beurt

De verschillende bonden zijn het inhoudelijk ook nog niet over alles eens. Waarover willen ze nog niet zeggen. Woordvoerder Marike Timmermans van vakbond VVMC is duidelijk: ze willen eerst de leden voorleggen en vragen wat voor hen belangrijk is, voordat ze met inhoudelijke standpunten naar buiten komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van