Slecht imago

KLM-piloten: directie laat ons bungelen

08 augustus 2020 11:40 Aangepast: 09 augustus 2020 10:45
Beeld © ANP

De piloten van KLM zijn teleurgesteld in de directie. Ze vinden dat ze te vaak als boeman en graaiers worden neergezet. En door de hoge salarissen zelfs als medeschuldige worden gezien van de crisis bij KLM. Ze eisen nu dat het bedrijf voor hen in de bres springt. Ook willen ze niet dat KLM het verlagen van de pilotensalarissen gebruikt als bezuiniging.

Het is natuurlijk geen geheim dat piloot zijn een goedbetaalde baan is. Zeker de piloten van KLM hebben goede arbeidsvoorwaarden. Maar omdat dat algemeen bekend is, krijgen ze er naar eigen zeggen hard van langs in de media, politiek, de publieke opinie en ook binnen het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat houden KLM-piloten nog over na flinke salarisverlaging?

Wij zijn niet de schuldigen

Het draait vooral om de salarissen van de piloten, die veel hoger liggen dan van de meeste andere werknemers van KLM. Omdat de maatschappij snoeihard wordt geraakt door de coronacrisis, moet er gigantisch bezuinigd worden. Al snel wezen de vingers naar de piloten, zo stellen ze.

"Er wordt een beeld geschetst alsof de resultaten van KLM op dit moment veroorzaakt zouden worden door beloningen die ongekend hoog zijn in de luchtvaart", is te lezen in een brief van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) aan de directie, in handen van RTL Z. Die vindt dat de directie onvoldoende doet om het negatieve beeld van de piloten te veranderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo wil Air France-KLM de coronacrisis te lijf

Piloten doen nobel werk en leveren al salaris in

Terwijl, zo vinden de piloten zelf, ze zeker in coronatijd, belangrijk en nobel werk verzetten. "We vliegen naar coronabrandhaarden om medische spullen op te halen of Nederlanders te repatriëren. Dat zijn vaak landen waar wij dagenlang in hotelkamers opgesloten worden", zo staat in de brief.

Dat KLM het moeilijk heeft, is de piloten ook niet ontgaan. "U weet als geen ander dat de vliegers zich niet verzetten tegen een proportionele, logische reductie van arbeidsvoorwaarden om KLM door de crisis te helpen", schrijven ze aan de directie.

Medewerkers van KLM die meer dan drie maal modaal verdienen wordt gevraagd minstens 20 procent van hun salaris in te leveren. Een gemiddelde piloot moet tussen de 20.000 en 30.000 euro inleveren, berekende RTLZ eerder.

Aangevallen door collega's

Het steekt de piloten nog het meest dat ze ook binnen KLM worden aangevallen op hun arbeidsvoorwaarden. Ze denken dat collega's dat doen, omdat ze wellicht bang zijn dat ze anders zelf moeten inleveren om KLM overeind te helpen.

De piloten eisen dat de directie intern en extern zijn best gaat doen om het imago van graaiende piloten weg te poetsen. Ook willen ze horen van directeur Pieter Elbers dat de huidige arbeidsvoorwaarden marktconform zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massaontslag bij KLM, 1500 banen geschrapt

KLM wil niet reageren

Verder willen ze benadrukt zien dat de penibele situatie van KLM niets te maken heeft met de salarissen van piloten. Daarnaast willen ze dat de directie bevestigt dat er geen aanval gaat plaatsvinden op die salarissen als specifieke bezuiniging. Zelfs als die roep er van buiten wel komt, zoals de politiek eerder wenste.

De KLM laat weten dat de brief nog wordt bestudeerd en wil voorlopig verder niet reageren, aldus een woordvoerder van KLM.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van