Fraude met hoofdletter F

'Kas Wirecard leeggeplunderd, vlak voor faillissement'

07 augustus 2020 18:49
De koers van Wirecard stortte in. Beeld © AP

Wirecard zou zijn geplunderd, vlak voordat het Duitse fintechbedrijf failliet ging. Honderden miljoenen dollars zijn naar schimmige partners geloodst. Dat vermoed de Duitse justitie, volgens zakenkrant Financial Times.

Op dat moment werd Wirecard al beschuldigd van boekhoudfraude. Betalingsverwerker Wirecard zou ongedekte leningen hebben gegeven aan die bedrijven, schrijft de Financial Times op basis van ingewijden.

Aziatische partners

Wirecard claimde daarbij dat die bedoeld waren als vooruitbetalingen aan verkopers waren die hun betalingen door de Aziatische partners van het bedrijf lieten verwerken.

De uitstroom van geld versnelde in de maanden richting het faillissement in juni. Toen was accountants- en consultantsbureau KPMG al aan het controleren of de boekhouding van het bedrijf klopte.

Zo kreeg het Singaporese Ocap in het eerste kwartaal bijna 100 miljoen euro overgemaakt. Wirecard maakte gebruik van partners in landen waar het zelf geen vergunning had om betalingen af te handelen. Dat systeem werd opgetuigd door de voormalig operationeel directeur Jan Marsalek, die nu spoorloos is.

2 miljard dollar

Wirecard stortte in juni in elkaar toen bleek dat er bijna 2 miljard euro op de balans kwijt was en mogelijk nooit had bestaan. Daarnaast had het bedrijf 3,5 miljard euro aan schulden. Het gaat om een van de grootste fraudegevallen in de moderne Duitse geschiedenis. Oud-topman Markus Braun en drie andere voormalige bestuurders zijn gearresteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van