Boze chauffeurs

Geen geld terug voor klagers over 'talloze mankementen' Tesla-taxi

07 augustus 2020 12:46 Aangepast: 07 augustus 2020 14:54
Een Tesla-laadstation in de buurt van Schiphol. Beeld © Harold Versteeg / Hollandse Hoogte / ANP

De Tesla Model S is zo brak, dat je als taxichauffeur met zo'n wagen eigenlijk je brood niet kunt verdienen, vinden vier ondernemers. Zij klaagden het Amerikaanse bedrijf aan en eisten hun geld terug, omdat de auto's onwaarschijnlijk veel mankementen vertoonden. De rechter denkt daar anders over. 

De vier taxichauffeurs gaven aan dat de Tesla's 'talloze mankementen' vertoonden, eigenlijk al direct na levering, blijkt uit het onlangs gepubliceerde vonnis. Dat heeft geleid tot omzetderving. Daarom willen ze het aankoopbedrag van zo'n 86.000 euro terug van de Amerikaanse autobouwer. 

'Tesla Paradox'

"De ruitenwisser komt tegen de kap aan. De knipperlichten aan de zijkant laten los. De zijspiegel past zichzelf naar eigen inzicht aan. De bandenspanningsensor breekt af. Bij het sturen en remmen klinken klikkende geluiden. De vering kraakt, de rijwind is luid, in de achteruitrijlamp zit vocht", klaagden chauffeurs tegen NRC Handelsblad.

Tesla mag dan een populair merk zijn, de kwaliteit van de auto's wordt geregeld in twijfel getrokken. Het Amerikaanse blad Forbes noemt dat de 'Tesla Paradox': Teslarijders voelen zich zeer verbonden met het merk, maar qua productiekwaliteit bungelt Tesla onderaan de ranglijstjes. Het toonaangevende J.D. Power zet Tesla op de laatste plaats

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronadip voor Tesla voorbij: veel meer auto's afgeleverd

Nog in gebruik

Toch ziet de Nederlandse rechter in de mankementen geen aanleiding om mee te gaan met de eisen van de taxichauffeurs. De Teslarijders gebruiken hun auto nog altijd als taxi, vijf jaar na de aanschaf. Dat strookt volgens de rechtbank niet met het argument van de vier dat de auto niet geschikt is als taxi. 

Ook is er een meer technische reden om de eisen af te wijzen. De auto's zijn officieel niet gekocht bij Tesla zelf, maar bij een ander bedrijf. De chauffeurs zouden de pijlen op dat bedrijf moeten richten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tesla verslaat Toyota op de beurs en is waardevolste automerk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van