Ga naar de inhoud
Reisbranche op z'n gat

Booking.com-topman Fogel ziet herstel na verlies van 443 miljoen dollar

Topman Glenn Fogel van Booking.com. Beeld © China Images / ANP

Booking Holdings heeft in het tweede kwartaal een verlies gemaakt van 443 miljoen dollar (375 miljoen euro). De boekingssite, die in zwaar weer verkeert vanwege de coronacrisis, maakte vorig jaar in de drie maanden nog een winst van 1 miljard dollar.

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf maakte vannacht de cijfers bekend. Daarvan werd al verwacht dat ze dramatisch slecht zouden zijn. De omzet tuimelde in de maanden april, mei en juni met 84 procent omlaag naar 631 miljoen dollar (533 miljoen euro).

87 procent minder hotelkamers geboekt

Booking Holdings zegt dat het aantal boekingen van hotelkamers met 87 procent is gedaald en noemt als oorzaak dat er minder wordt gereisd vanwege de economische ontwikkelingen en door de overheid opgelegde Covid-19 maatregelen.

In het tweede kwartaal was de totale waarde van de boekingen (inclusief belastingen en commissies) via Booking 2,3 miljard dollar. Hetzelfde kwartaal vorig jaar hadden alle boekingen een brutowaarde van 25 miljard dollar.

Hoe overleven de luxehotels zonder Amerikanen en Aziaten?

05:48
Waldorf Astoria in Amsterdam

Kwart personeel weg

Booking maakte eerder deze week bekend tot een kwart van de werknemers te ontslaan om de coronacrisis het hoofd te bieden. Bij Booking.com, werken volgens de site van het bedrijf 17.500 mensen. 5500 van hen werken op het hoofdkantoor in Amsterdam. Ook daar gaan banen verdwijnen.

Booking.com
Lees ook:
Booking.com wil kwart personeel ontslaan, ook ontslagen in Nederland
"Het duurt jaren en geen kwartalen voor Booking terug is op het oude niveau"

Topman Glenn Fogel noteerde ondanks de dramatische cijfers een lichtpuntje. "We zagen verbeteringen in bookingtrends sinds april en dat geeft moed." Ook is de omzetdaling in juli, in het huidige kwartaal, minder sterk dan in de maanden ervoor. 

Vrees voor tweede golf

Maar Fogel vreest ook dat het echte herstel nog lang kan gaan duren. Nieuwe uitbraken van Covid-19 in onder meer Australië, Spanje en delen van de VS zorgen volgens hem voor afzeggingen.  

Het worden 'jaren en geen kwartalen' voordat we weer op het niveau van voor Covid-19 zitten, zo zei hij in een conference call waar nieuwssite Bloomberg uit citeert.

Overheidssteun

Booking kreeg in Nederland zo'n 64 miljoen euro aan staatssteun om salarissen van medewerkers door te kunnen blijven betalen. Daar kwam veel kritiek op omdat het bedrijf de afgelopen jaren winstgevend was en de omzetval zelf best zou kunnen opvangen.