Uitstel van betaling

Bedrijven leenden bijna 19 miljard extra bij banken door coronacrisis

07 augustus 2020 07:48 Aangepast: 07 augustus 2020 08:29
Het kantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Nederlandse bedrijven hebben sinds het begin van de coronacrisis in maart voor 18,9 miljard aan extra leningen afgesloten bij banken. De banken hielpen hun klanten ook nog op andere manieren, bijvoorbeeld met uitstel van betalingen. Ruim 129.000 bedrijven maakten daar gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Het gaat om drie miljard euro.

Het gaat om geld wat bovenop eventuele steunmaatregelen van de overheid komt, zoals de tegemoetkoming loonkosten (NOW).

In totaal gaat het om 29.000 nieuwe leningen aan bedrijven. Ruim 5.500 van deze leningen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, aldus de NVB. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C)

Met de garantieregelingen is ruim 1,5 miljard euro gemoeid. De bank krijgt een staatsgarantie van de overheid voor bijvoorbeeld 80 of 90 procent en verkleint daarmee haar risico. Het percentage staatsgarantie is afhankelijk van de omzet van de onderneming. 

Minder nieuwe leningen

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken maken ondernemers nu even pas op de plaats omdat ze bijvoorbeeld rekening houden met economisch zwaar weer in het najaar en het aflopen van de steunmaatregelen van de overheid.

"Ondernemers gaan minder nieuwe leningen aan bijvoorbeeld omdat ze niet weten of zij een investering terug kunnen verdienen of extra schuld wel kunnen terugbetalen."

Afbouwen steun

Buijink benadrukt dat het afbouwen van de steun stapsgewijs en verantwoord moet gebeuren. "Om zoveel mogelijk te voorkomen dat ondernemers straks alsnog in de problemen komen, is het belangrijk dat alle instanties, banken maar bijvoorbeeld ook de Belastingdienst, gemeenten en het UWV, het moment en het tempo voor het inlopen van achterstanden en stoppen van steun goed timen. Op die manier kunnen we voorkomen dat ondernemers de gevolgen van de coronacrisis in één keer voor de kiezen krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodloket voor start-ups opent volgende week, leningen tot 2 miljoen euro mogelijk

Zo'n 32.400 consumenten kregen van de banken uitstel van aflossing voor hun hypotheek of consumptief krediet. Het betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Hiermee is in totaal 77 miljoen euro gemoeid. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van