Overtollige wijn wordt handgel

Franse steun voor wijnboeren helpt vooral grote bedrijven

07 augustus 2020 06:18 Aangepast: 07 augustus 2020 06:19
Wijnmakers Elvire en Daan van Dijkman maken geen gebruik van de steunregeling. Beeld © Domaine de Marotte

Frankrijk trekt vele miljoenen uit om zijn wijnbouwsector te steunen, maar kleinere bedrijven zijn daar nauwelijks mee geholpen, zeggen Nederlandse wijnboeren in het land. "Op papier ziet het er mooi uit, in de praktijk heb je er weinig aan."

Donderdag kondigde de Franse premier Jean Castex aan dat Franse wijnbedrijven kunnen rekenen op nog eens 80 miljoen euro aan steun. Dat komt bovenop de 170 miljoen euro die al eerder was toegezegd.

De sector kan dat goed gebruiken. Naar schatting leden Franse wijnmakers samen een omzetverlies van 1,5 miljard euro door de coronacrisis. De belangrijke export – goed voor 30 tot 40 procent van de omzet - stortte grotendeels in en in Frankrijk zelf was de horeca gesloten en gingen festivals niet door.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse wijn is goed, maar we drinken het amper: 'Het is prijzig'

Van wijn naar handgel

De steunmaatregelen, zowel de oude als de nieuwe, zijn vooral bedoeld om wijn op te kopen die ligt opgeslagen in de wijnkelders. Zo moet er ruimte vrijkomen om de oogst van 2020 te kunnen verwerken, want die begint deze maand.

De Franse staat betaalt, afhankelijk van de kwaliteit van de wijn, 58 of 78 euro voor honderd liter wijn. Hier wordt vervolgens 'industriële alcohol' van gemaakt, bijvoorbeeld desinfecterende handgel. Volgens het Franse ministerie is op die manier sinds mei al 330 miljoen liter wijn van de markt gehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Santé! Alcoholvrije wijn is booming, ook Ilja Gort duikt er vol in

'Interessant voor instapwijn'

Veel wijnmakers peinzen er niet over om handgel te laten maken van hun wijn. Bijvoorbeeld Daan van Dijkman, eigenaar van Domaine de Marotte, een bedrijf met 28 hectare aan wijngaarden aan de voet van de Mont Ventoux.

"Met deze prijs kunnen wij niet uit de voeten", zegt hij. "Dit is vooral interessant voor grote corporaties, die veelal instapwijnen maken voor de export. Wij maken kwaliteitswijn."

De Franse bureaucratie is een ander obstakel bij het verkrijgen van steun, zegt Van Dijkman. "Om die weg te bewandelen, moet je zo'n beetje een aparte medewerker aannemen. Grote bedrijven hebben dat. Wij niet."

Verkoop aan particulieren

Jan en Caryl Panman van Chateau Rives-Blanques. Jan en Caryl Panman van Chateau Rives-Blanques.

Ook Château Rives-Blanques, in de uitlopers van de Pyreneeën, gaat geen gebruik maken van de steun. Eigenaars Jan en Caryl Panman leveren vooral kwaliteitswijnen aan horecagelegenheden en particulieren. Het eerste viel grotendeels weg tijdens de coronacrisis. De verkoop aan particulieren ging juist beter dan ooit.

"Mensen dronken niet alleen meer wijn thuis, ze dronken ook betere wijn", zegt Jan Panman. "Ze waren bereid meer uit te geven, omdat ze niet naar een restaurant konden." Op die manier kon Panman niet alles compenseren wat hij miste aan horecaverkoop. Maar het hielp wel.

Château Rives-Blanques bleef in elk geval niet zitten met onverkochte vaten wijn uit 2019. "Wij hebben minder last van de crisis gehad dan andere wijnbouwers", zegt Panman. "Er moeten veel bedrijven zijn die op grote hoeveelheden onverkochte wijn zitten." 

Oogst komt eraan

Ook Van Dijkman wist meer wijn dan anders te verkopen aan particulieren, onder meer door op Instagram op vaste tijdstippen contact te maken met potentiële klanten. "We geven ze een inkijkje in ons leven in Frankrijk."

Daan van Dijkman aan het werk op de wijngaard. Daan van Dijkman aan het werk op de wijngaard.

Toch zit de opslag van de wijnmaker voller dan normaal aan de vooravond van het nieuwe oogstseizoen, waardoor er mogelijk niet genoeg ruimte is om de wijnoogst op te slaan.

En dat terwijl 2020 belooft een uitstekend wijnjaar te worden, dankzij een relatief droge, zonnige lente. Van Dijkman bekijkt nu of hij extra opslagcapaciteit kan huren.

Een andere optie is om de wijn van 2019 alvast in flessen te stoppen, zodat er opslagruimte in de vaten vrijkomt voor de nieuwe oogst. Van Dijkman: "Het probleem is dat je al die flessen en de bottellijn moet voorfinancieren. Daar gaat veel geld in zitten. En dan is de vraag: trekt de markt weer aan en kunnen we die flessen snel verkopen?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consument koopt meer wijn, toch hebben slijterijen het zwaar

Van kwantiteit naar kwaliteit

Volgens de wijnmaker is het geen toeval dat de Franse overheid zich met zijn maatregelen richt op goedkopere wijn. Waar Franse wijnbedrijven zich vroeger onderscheidden door vooral veel wijn te exporteren, proberen ze zich nu steeds meer te onderscheiden op kwaliteit.

Ook de regering ziet dat in. "De minister zegt dat een hoge kwaliteit de enige manier is waarop de Franse wijnsector wereldwijd succesvol kan blijven", zegt Van Dijkman. "Met deze maatregel halen ze de onderkant van de markt eruit. Zo komen de kwaliteitswijnen beter naar voren. Eigenlijk kan ik dat alleen maar toejuichen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van