Duizelingwekkend slechte cijfers

Lufthansa lijdt 1,5 miljard verlies, bijna 700.000 euro per uur

06 augustus 2020 12:19 Aangepast: 06 augustus 2020 13:58
Lufthansa parkeerde eind juli 2020 enkele vliegtuigen op Airport Twente vanwege de coronacrisis. Beeld © ANP

Het Duitse luchtvaartbedrijf Lufthansa heeft net als concurrent Air France-KLM een kwartaal achter de rug met duizelingwekkend slechte cijfers. Het bedrijf leed een verlies van 1,5 miljard euro, omgerekend komt dat neer op 683.608 euro verlies per uur in de maanden april, mei en juni. 

In die periode daalde de omzet met 80 procent van 9,5 miljard tot 1,9 miljard. De reden is dat er nauwelijks gevlogen werd en er bijna geen passagiers meer werden vervoerd. 

Het aantal vluchten zakte met 94 procent in tot ruim 18.000. En in plaats van bijna 40 miljoen passagiers, bracht Lufthansa 1,7 miljoen mensen naar hun bestemming. In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar is dat een daling van 96 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lufthansa kan negen miljard aan noodsteun bijschrijven op zijn rekening

Geld terug

Al die passagiers die niet vlogen eisten wel hun geld terug. En dat zorgde ervoor dat er veel geld uit het bedrijf verdween. In het tweede kwartaal ging het om ongeveer 1 miljard, omgerekend 459.706 euro cash per uur dat het bedrijf uitvloog. In juli kwam daar nog 1 miljard bij, meldt Lufthansa.

Het bedrijf heeft daarom ook noodsteun van de Duitse overheid toegezegd gekregen, van 9 miljard euro in totaal. Daarvan is al 2,3 miljard euro overgemaakt. De Duitse staat heeft in ruil voor de noodsteun een belang van 20 procent in het bedrijf gekregen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Air France-KLM: nog 1,6 miljard terugbetalen aan klanten

22.000 banen op de tocht

Het bedrijf ontkomt er ondanks de noodsteun niet aan om zelf ook in de kosten te snijden, want het verwacht pas in 2024 weer op het niveau te zijn van voor de coronacrisis. Er zal daarom gereorganiseerd worden.

In het hele bedrijf worden er 22.000 banen geschrapt, en gedwongen ontslagen zijn daarbij niet de voorkomen. Verder wordt de vloot afgeslankt en zullen 100 toestellen verdwijnen, maakte Lufthansa begin juli al bekend

Beter dan Frans-Nederlandse concurrent

Hoe heftig de verliescijfers ook zijn, het kan nog slechter. Concurrent Air France-KLM leed een verlies van 2,6 miljard euro in het tweede kwartaal, wat neerkomt op 1,2 miljoen euro per uur. 

Het Frans-Nederlandse bedrijf gaat ook snijden in het personeelsbestand. Het plan is om in totaal ruim 12.000 voltijdsbanen te schrappen, maximaal 5000 bij KLM en zo'n 7500 bij Air France. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo wil Air France-KLM de coronacrisis te lijf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van