Invallen en rechtszaak

Keiharde strijd om overname van brillenconcern GrandVision

06 augustus 2020 10:26 Aangepast: 06 augustus 2020 13:32
Personeel van GrandVision bij de beursgang in 2015. Beeld © ANP

De overname van brillenketen GrandVision, moederbedrijf van Pearle en Eye Wish, is nog niet rond. Koper EssilorLuxottica staat lijnrecht tegenover verkoper HAL. Het conflict is zo hoog opgelopen dat de rechter zich er mee zal bemoeien en dat een deurwaarder invallen heeft gedaan.

Bij de invallen is bedrijfsinformatie van servers van GrandVision 'veiliggesteld', meldt het bedrijf in een persbericht. Een van de invallen was bij HAL, bevestigt de investeerder berichtgeving van Het Financieele Dagblad

Eis om meer info

Het Franse-Italiaanse EssilorLuxottica heeft opdracht gegeven tot de ongebruikelijke stap om te voorkomen dat er informatie verdwijnt. Het bedrijf heeft een kort geding aangespannen om die info te krijgen, dat dient op 10 augustus bij de rechtbank in Rotterdam. Tot die tijd wordt de in beslag genomen informatie veilig bewaard door het deurwaarderskantoor en mag niemand de info bekijken. 

Volgens het bedrijf, dat onder meer zonnebrillen van Ray-Ban en Oakley fabriceert, is GrandVision vaag over wat het heeft gedaan om de coronacrisis het hoofd te bieden. Vanwege de crisis moesten veel opticienwinkels dicht, wat GrandVision een verlies van 212 miljoen euro opleverde in de eerste zes maanden van het jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

212 miljoen verlies en omzetdaling voor moederbedrijf Pearle en Eye Wish

Info geweigerd

De Fransen en Italianen willen weten of GrandVision wel genoeg heeft gedaan om heelhuids door de coronacrisis te komen en of het zich wel heeft gehouden aan de afspraken die zijn gemaakt. GrandVision en HAL gaven geen gehoor aan de verzoeken om informatie, waarna EssilorLuxottica halverwege juli naar de rechter stapte

Dat de Nederlandse bedrijven blijven weigeren om de informatie te geven, voedt de zorgen bij EssilorLuxottica dat er iets niet in de haak is, schrijft het bedrijf eind juli

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU onderzoekt samengaan brillengiganten Grandvision en EssilorLuxottica

Deal nog niet rond

De informatie is zo belangrijk voor EssilorLuxottica omdat de overnamedeal van GrandVision nog niet beklonken is. De Europese Commissie onderzoekt of er nog wel genoeg concurrentie is als de twee bedrijven worden samengevoegd.  

Ruim een jaar geleden maakte EssilorLuxottica bekend GrandVision voor zo'n 7 miljard euro te willen kopen. Het overnamebod was 28 euro per aandeel, maar door de coronacrisis staat de koers inmiddels bijna 4 euro lager. Genoeg reden dus voor EssilorLuxottica om te kijken of er nog te onderhandelen valt over de overnameprijs. 

HAL: Afspraak is afspraak

HAL verzet zich uiteraard met hand en tand tegen de pogingen van het Zuid-Europese bedrijf. Het bedrijf is een arbitragezaak tegen EssilorLuxottica gestart om af te dwingen dat het zich aan de overnamedeal houdt.

Het aandelenbelang van ruim 76 procent van het investeringsbedrijf van miljardairsfamilie Van der Vorm was toen de deal gesloten werd zo'n 5,5 miljard euro waard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brillengigant EssilorLuxottica koopt GrandVision van investeerder HAL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van